Baconschi: Spaţiul Schengen nu e o construcţie perfectă, vulnerabilităţi există peste tot

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, că există vulnerabilităţi în tot Spaţiul Schengen, care "nu este o construcţie perfectă", el susţinând că este în interesul tuturor statelor UE să îmbunătăţească această construcţie prin cooperare şi schimb de experienţă.

50 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Spaţiul Schengen nu e o construcţie perfectă, vulnerabilităţi există peste tot

Baconschi: Spaţiul Schengen nu e o construcţie perfectă, vulnerabilităţi există peste tot (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Vulnerabilităţi există în tot Spaţiul Schengen, deci nu este o construcţie perfectă. Pe toată frontiera sudică a UE pătrund în număr important imigranţi clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu. Este, cred, în interesul celor 27 să îmbunătăţească acest sistem prin cooperare, să schimbe experienţe, să folosească într-adevăr SIS, care a fost creat în acest scop, şi să gestionăm împreună. Este un efort colectiv şi trebuie să vedem cum îmbunătăţim de jur împrejurul Europei acest sistem", a spus Baconschi.

Ministrul a adăugat că România îşi poate păzi graniţele şi poate asigura, singură, securitatea frontierelor europene.

"Dar, în momentul în care alţii se îndoiesc de acest lucru, îi invităm: veniţi, vedeţi, verificaţi voi înşivă dacă evaluarea experţilor europeni şi prezentarea raportului lor în faţa Consiliului nu vă sunt suficiente! Acesta este spiritul: nu avem secrete în privinţa pazei la frontierele maritime, terestre sau aeriene, ale României şi UE şi suntem gata să cooperăm", a comentat ministrul.

Baconschi a apreciat că şi presa poate contribui la o mai bună înţelegere publică a ceea ce înseamnă Schengen, ce a avut România de făcut, "în ce măsură jocul acesta este destul de complicat în Europa şi în ce măsură o dezbatere publică nedistorsionată de interese meschine, partizane şi de merceneriat serveşte interesului naţional".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici