Baconschi spune că premierul nu i-a cerut demisia şi că nici nu se aşteaptă la un astfel de demers

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că premierul nu i-a cerut demisia şi că nici nu se aşteaptă la un astfel de demers, în condiţiile în care MAE şi-a îndeplinit toate obiectivele pentru aderarea la Schengen.

11 afișări
Imaginea articolului Baconschi spune că premierul nu i-a cerut demisia şi că nici nu se aşteaptă la un astfel de demers

Baconschi spune că premierul nu i-a cerut demisia şi că nici nu se aşteaptă la un astfel de demers (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Am fost întrebat de un jurnalist dacă este cazul să-mi dau demisia pentru că aşa au cerut nişte voci, inclusiv din coaliţie. Şi i-am spus că părerile se exprimă liber, dar că, instituţional, un membru al Guvernului îşi dă demisia dacă îi cere acest lucru primul-ministru. Primul-ministru nu mi-a cerut acest lucru şi nici nu e cazul să mi-o ceară, pentru că pe linia procedurilor sectoriale specifice procesului Schengen ne-am modernizat consulatele, ne-am pus la punct sistemul de vize, am luat note maxime la evaluări - şi la Istanbul şi la Chişinău unde s-au făcut inspecţii aleatorii neanunţate - şi, din acest punct de vedere, nu văd ce mi-aş putea reproşa, mai ales că a fost un efort considerabil", a explicat ministrul Baconschi.

Ministrul a explicat că este vorba despre un efort care trebuie continuat.

"Nu văd de ce aş abandona armele în plină luptă. E o luptă, este un parcurs cu obstacole. Ele nu pot fi ridicate doar de la MAE şi trebuie să avem grijă şi în alte domenii să progresăm", a apreciat Baconschi.

Ministrul a mai spus că toate aceste eforturi sunt subscrise "ambiţiei legitime de a moderniza statul român şi toate aceste lucruri trebuie continuate cu fermitate şi mai puţin pesimism".

Întrebat ulterior dacă altcineva din cadrul Guvernului ar trebui să-şi asume responsabilitatea, inclusiv printr-o demisie, pentru un eventual eşec privind Schengen, ministrul a spus că fiecare titular de portofoliu ministerial îşi face propria evaluare şi că nu este de competenţa sa să dea un răspuns.

"Eu m-am manifestat public ca membru solidar al Guvernului din care fac parte. Se guvernează în condiţii foarte dificile. Am încheiat un an greu. Avem perspectiva relansării economice în acest an, mă voi soliodariza în continuare cu toţi colegii de Cabinet şi cu primul-ministru pentru că reforma statului şi relansarea economiei româneşti sunt două obiective care depăşesc agenda electorală a partidelor politice", a spus ministrul.

Teodor Baconschi a reamintit că, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, există în continuare de parcurs o serie de etape procedurale.

"Avem paşi procedurali de parcurs. În primul rând, aşteptăm pe 14 ianuarie raportul Grupului Cheval (…) Urmează avizul PE deosebit de important, apoi avem în februarie Consiliul sectorial pe JAI, la Bruxelles. Dacă acolo nu se obţine consensul celor 27, va trebui să aducem împreună cu preşedinţia ungară, care ne sprijină explicit, toate argumentele pentru a intra într-un calendar, în 2011", a spus ministrul.

Baconschi a mai apreciat că România trebuie să-şi expună "cu fermitate" toate argumentele, "inclusiv pe acela că MCV nu trebuie extrapolat în alte domenii".

"CE, inclusiv prin preşedintele Barroso, a subliniat de mai multe ori acest lucru", a spus ministrul.

Întrebat cum comentează declaraţia lui Adrian Severin, care a vorbit despre exercitarea unei presiuni asupra PE pentru o anumită decizie în privinţa Schengen, ministrul a spus: "Nu avem date de această natură. Respectăm instituţia PE şi suntem convinşi că dezbaterea politică, chiar dacă are loc între formaţiuni competitoare, se desfăşoară într-un spirit de transparenţă şi conform normelor europene şi sunt convins că şi din această perspectivă va exista o evaluare imparţială".

Întrebat cum îşi explică deteriorarea relaţiilor tocmai cu Germania şi Franţa, în condiţiile în care la Berlin este ambasador un fost ministru de Externe, iar la Paris a fost el însuşi vreme îndelungată şeful misiunii, Baconschi a negat faptul că relaţia României cu cele două state ar fi fost deteriorată.

"În primul rând, eu nu împărtăşesc opinia conform căreia aceste două relaţii majore ale României s-ar fi deteriorat în vreun fel. Parteneriatul strategic cu Franţa are o foaie de parcurs extrem de bogată pentru cinci ani. Doamna Merkel a fost, după ce ministrul de Externe a vizitat România, a fost la Bucureşti nu demult. Dialogul politic există", a explicat ministrul.

De asemenea, ministrul a subliniat ca Romania are cu cele două ţări "interese comune, proiecte comune şi din păcate toate aceste speculaţii de presă catastrofiste care anunţă izolarea României pe plan internaţional fac rău şi nivelului de autostimă în interiorul României şi nivelului imaginii în exterior".

"Avem interese economice convergente. Nu au Franţa şi Germania interese diferite în regiune faţă de cele ale României sau ale altor state membre în regiune", a mai spus Baconschi

Rugat de asemenea să explice o declaraţie de la sfârşitul lunii decembrie a senatorului Titus Corlăţean cu referire la firma Vinci, Baconschi a reamintit că aderarea la Schengen trebuie să fie un interes transpartinic.

"Toate forţele politice trebuie să trateze Schengen ca pe un obiectiv transpartinic, ca pe un obiectiv de interes naţional. Deci nu câştigă actualul Guvern dacă intrăm. Pierdem sau câştigăm cu toţii", a conchis ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici