Barroso: Dacă toate criteriile tehnice vor fi îndeplinite, aderararea României la Schengen va avea loc

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că, potrivit poziţiei Comisiei Europene, nu există nicio legătură legală între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen şi că, dacă toate criteriile vor fi îndeplinite, aderarea va avea loc.

23 afișări
Imaginea articolului Barroso: Dacă toate criteriile tehnice vor fi îndeplinite, aderararea României la Schengen va avea loc

Barroso: Dacă toate criteriile tehnice vor fi îndeplinite, aderararea României la Schengen va avea loc (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Dacă toate criteriile tehnice vor fi îndeplinite, aderararea va avea loc. Desigur, există anumite state care sunt de părere că există o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare, mai exact între reformele juridice, şi aderarea la Spaţiul Schengen, ele consideră că această capacitate de a implementa reformele juridice este un indicator al capacităţii de a implementa măsurile legate de Spaţiul Schengen, pentru că este vorba de încredere", a spus el, răspunzând unei întrebări.

Barroso a menţionat că România va trebui să coopereze cu celelalte state, să le convingă de faptul că este în măsură să devină un stat membru.

El a subliniat că, în ceea ce priveşte poziţia Comisiei Europene, lucrurile sunt foarte clare, menţionând că nu există nicio conexiune din punct de vedere legal între criteriile pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi pentru Spaţiul Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a adăugat că trebuie luat de asemenea în considerare faptul că decizia privind aderarea la Spaţiul Schengen se ia în Consiliu, iar toţi membrii Consiliului sunt politicieni, astfel încât decizia va avea şi un aspect politic, "va fi dublată şi de una politică".

El a arătat că România trebuie să se asigure că face tot ce îi stă în putinţă şi că accelerează măsurile legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că la întâlnirea cu Jose Manuel Barroso s-a discutat despre progresele făcute de România în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că l-a informat pe preşedintele CE cu privire la stadiul pregătirii României pentru accesul în Spaţiul Schengen.

Potrivit lui Băsescu, un alt subiect l-a constituit guvernanţa la nivelul Uniunii Europene şi a salutat măsurile care se prefigurează de implicare a Comisiei Europene în gestionarea riscurilor de derapaje economice în ţările membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici