Băsescu a promulgat OUG 20/2009 privind MAI

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea de aprobare a OUG 20/2009 privind organizarea şi funcţionarea MAI şi a unor unităţi din subordine, act retras iniţial de la promulgare în urma unei cereri a Senatului în care se invoca o eroare materială în textul unui raport care îl însoţea.

83 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat OUG 20/2009 privind MAI

Băsescu a promulgat OUG 20/2009 privind MAI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a semnat, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.20/2009 pentru modificarea art.13 alin.(2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea şi funcţionarea MAI.

Senatul a adoptat, recent, OUG 20/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea MAI. Într-un amendament adoptat de comisiile de specialitate se arată că "dobândirea calităţii de personal al MAI presupune acordul implicit al acestuia pentru testarea integrităţii sale profesionale".

"Testarea integrităţii profesionale este efectuată de Direcţia Generală anticorupţie şi reprezintă o metodă de identificare, evaluare şi înlăturare a vulnerabilităţilor şi riscurilor care determină personalul Administraţiei şi Internelor să comită fapte de corupţie, constând în crearea de situaţii virtuale, similare celor cu care se confruntă personalul în exercitarea atribuţiunilor de serviciu. (...) Procedura de testare a integrităţii profesionale se stabileşte prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor", se arată în amendament.

Potrivit aceluiaşi amendament, în situaţia în care, cu ocazia testării integrităţii, se constată comiterea unor fapte de natură penală, Direcţia Generală Anticorupţie sesizează organul de urmărire competent.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 98 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi o abţinere.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană ceruse echipei tehnice a acestei Camere să facă demersurile necesare pentru retragerea de la promulgare a Ordonanţei de urgenţă 20/2009 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi pentru reorganizarea unor unităţi din subordinea MAI.

Solicitarea preşedintelui Senatului a fost făcută în urma unei cereri a preşedintelui Comisiei juridice, coraportoare la acest proiect alături de Comisia pentru apărare, Toni Greblă. Acesta ceruse repunerea ordonanţei în dezbaterea Senatului, deşi aceasta trecuse de această Cameră şi a fost trimisă spre promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici