Video Băsescu: Am propus desemnarea unui ministru de Interne independent sau din opoziţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după întâlnirea cu liderii PSD şi PDL, că le-a propus celor două partide două soluţii care să elimine suspiciunile legate de faptul că ministrul de Interne ar putea influenţa alegerile: un ministru independent sau unul din opoziţie.

31 afișări

"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.

El a opinat că această soluţie va linişti PSD şi PDL cu privire la Ministerul de Interne.

Şeful statului a spus că solicitarea sa a fost să organizeze cât mai rapid întâlnirea coaliţiei pentru a discuta despre soluţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare nepermisă suspendarea dialogului PDL-PSD, remarcând că, de luni dimineaţă, de când primul-ministru şi-a exprimat intenţia de a solicita revocarea ministrului de Interne, cele două partide nu au mai discutat, ci au corespondat prin presă, preferând de multe ori să utilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora.

În acelaşi timp, Băsescu a precizat că preşedintele nu este parte a acordului dintre cele două partide, ceea ce de altfel şi reprezentanţii acestora au menţionat public de câteva ori.

El a spus că i-a informat pe Boc şi Geoană că, în momentul de faţă, "prin declaraţiile făcute de diverşi lideri, pe diverse paliere, au reuşit să discrediteze nemeritat activitatea Ministerului de Interne şi a celor 200.000 de oameni care lucrează în minister", fără să însemne că afirmă că "în Ministerul de Interne sunt numai oameni perfecţi".

El a amintit de declaraţiile care vizau arhive, informaţii, dar a apreciat că "cel mai grav lucru este neîncrederea pe care, prin atitudinea lor, cele două partide o transferă populaţiei", respectiv neîncrederea în capacitatea MAI de a fi organizatorul alegerilor prezidenţiale.

În acest context, şeful statului a spus că a cerut liderilor PSD şi PDL să aibă în vedere cele două soluţii, care pot înlătura suspiciunile asupra capacităţii şi voinţei MAI de a organiza alegeri libere.

În ceea ce priveşte varianta unui ministru din opoziţie, Băsescu a spus că el însuşi a utlizat această soluţie, când a desemnat directorii serviciilor de informaţii.

"Atât la SRI, cât şi la SIE, am desemnat politicieni cu carnet al partidelor lor, care proveneau din partide în opoziţie cu preşedintele", a menţionat Traian Băsescu.

"Dânşii au obsesia fraudării alegerilor de către MAI, care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec", a apreciat preşedintele Băsescu.

El a recomandat lui Geoană şi Boc să stăpânească orgoliile propriilor membri de partid.

"Fac precizarea că sunt un om care provine dintr-un partid şi a condus un partid şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii din partea organizaţiilor când este vorba de orgolii", a afirmat preşedintele, care a spus că aceste orgolii trebuie stăpânite pentru a nu împinge România într-o criză politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici