Băsescu: Bătălia mea, obiectivul rămas- să blochez tentaţia de subordonare a instituţiilor independente

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că obiectivul care i-a rămas până la finalizarea mandatului este acela de a apăra "structurile independente ale statului" care sunt legate de preşedinte, explificând prin numirile din justiţie şi cele din serviciile de informaţii.

204 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Bătălia mea, obiectivul rămas- să blochez tentaţia de subordonare a instituţiilor independente

Băsescu: Bătălia mea, obiectivul rămas- să blochez tentaţia de subordonare a instituţiilor independente

Şeful statului a afirmat, într-o emisiune a postului B1 Tv, că din punct de vedere electoral nu are cu ce să mai incomodeze USL, însă obiectul care i-a mai rămas este acela de a bloca tentaţia de subordonare a instituţiilor independente ale statului de către politic.

"Electoral nu am cum să-i incomodez şi eu sunt un om realist, ştiu cum stau în simpatia populară, nu trebuie să-mi spună nimeni. (...) Îi incomodez că nu pot avea acces la structurile independente ale statului, cele care sunt într-un fel sau altul legate de preşedinte. E o presiune enormă şi asta e miza, să poată numi şefii de servicii secrete, să poată numi procurorul general, adjuncţii procurorului general, să poată numi procurorul şef DNA, adjuncţii şi vine îndată, în 2013, scadenţa pentru preşedintele Înaltei Curţi, adjuncţilor ÎCCJ. Miza aici este, miza este puterea totală şi resubordonarea instituţiilor independente ale statului către politic. Ori bătălia mea, dacă mi-a mai rămas vreun obiectiv major până la terminarea mandatului, este să blochez această tentaţie", a spus el.

Băsescu a justificat prin faptul că "de dimineaţă până seara" atacurile politicienilor "nu sunt decât pe ANI, pe parchete, pe justiţie în general şi pe serviciile secrete". "Ultima modă, pentru că trebuia terfelită şi instituţia asta –şi aici a început premierul Ponta – este atacul la CSAT", a mai susţinut Băsescu.

De asemenea, el a arătat că dacă Crin Antonescu s-ar afla în funcţia de preşedinte nu crede că ar rezista presiunii partidelor privind influenţarea principalelor instituţii independente ale statului, spre deosebire de grija sa din perioada de guvernare a PDL de a asigura izolarea instituţiilor statului de presiunea partidului sau a guvernului.

"Am avut grijă ca de ochii din cap de izolarea principalelor instituţii ale statului de influenţa politică, fie că au fost parchete, fie că au fost servicii de informaţii. Oamenii uită sau nici nu mai vor să recunoască că sunt primul preşedinte care a dat serviciile de informaţii unor politicieni proveniţi din alte partide. Am izolat parchetele de partidele aflate la guvernare. Nu cred că Antonescu ar rezista la o astfel de presiune sau nu cred că n-ar face pe placul partidelor. Eu n-am făcut. N-am făcut, pentru că am înţeles că, oricare ar fi riscul politic în relaţia cu alianţa aflată la guvernare, şi, slavă Domnului, au pierdut şi ei destui primari, destui demnitari, care arestaţi, care condamnaţi, dar am înţeles că, în raport cu importanţa construcţiei unor instituţii ale statului independente, este deasupra oricărui interes de relaţie între mine şi partidele care conduceau guvernul", a spus Băsescu.

El a concluzionat că nu ar fi decât "un târgoveţ de putere" dacă ar ceda USL în privinţa controlului acestor instituţii. "Vă repet, marea mea problemă în relaţia cu USL-ul nu este niciuna alta decât controlul instituţiilor, controlul justiţiei, în mod deosebit, al ANI, al serviciilor secrete. Dacă le-aş da asta, aş avea linişte, dar n-aş mai fi preşedinte. Aş fi un târgoveţ de putere", a mai afirmat el.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici