Băsescu: Bietul ex-regele a fost atras într-un joc politic cu Voiculescu şi PNL

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că "bietul ex-rege" a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu şi PNL, menţionând însă că decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constituţională, dar actualul şef al statului nu va participa la eveniment.

657 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Bietul ex-regele a fost atras într-un joc politic cu Voiculescu şi PNL

Băsescu: Bietul ex-regele a fost atras într-un joc politic cu Voiculescu şi PNL (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"România nu are un rege, are un ex-rege. Eu nu pot intra în acest joc în care să mă fac că România are un rege ca să nu mă atace presa", a spus Băsescu la B1TV.

"Problema mea este următoarea - eu în ţara asta am jurat să apăr Constituţia. Îmi place, nu-mi place, eu trebuie s-o apăr. România nu are un rege. România are un ex-rege şi eu trebuie să am responsabiliatea termenilor. Eu nu sunt nici ziarist, nici politician de duzină, iar obligaţia mea constituţională e să apăr Constituţia ţării şi s-o respect. Eu nu pot intra în acest joc în care să mă fac că România are un rege ca să nu mă atace presa", a spus Băsescu.

El a menţionat că nu am nici un fel de relaţii cu "ex-regele Mihai". "Nu avem niciun fel de relaţii. După condamnarea comunismului a încetat să mai vină la Ziua Naţională, spre exemplu, preşedintele Iliescu, şi nu a mai venit nici ex-regele Mihai. A fost opţiunea dânsului", a spus şeful statului.

Potrivit lui Băsescu, fostul suveran a fost atras, poate fără voie, într-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, prin care se urmăreşte atragerea către aceste partide electoratului monarhist.

"Nu numai mentalitatea mă face să resping orice apropiere de un astfel de joc politic, pentru că bietul ex-rege nu-şi dă seama că a fost împins într-o partitură d-asta... Dar e problema dânsului relaţia cu dl. Voiculescu, cu PSD, cu PNL", a spus Băsescu.

El a ţinut însă să menţioneze că are mare respect pentru ce a făcut monarhia, în general.

"O să spun un lucru. Vedeam reacţii şi reacţii... Monarhii români nu i-au permis revenirea lui Cuza în ţară. I-au interzis să intre în ţară. Carol I, un monarh", a spus Băsescu.

El a menţionat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai pe aeroportul Otopeni.

"Eu am fost revoltat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai pe aeroportul Otopeni, pentru că a fost un şef de stat. Bun, rău, a fost un şef de stat, e în viaţă, lasă-l domle în banii lui, acolo. Nu te lega de sufletul lui!... Azi însă, cred că a încerca să te poziţionezi deasupra undeva acestei naţiuni, a părea că eşti soluţia, asta e impresia pe care o emană toate ieşirile de la fosta Casă Regală a României, nu cred că reprezintă decenţă. De fapt asta mă deranjează cel mai mare", a spus Băsescu.

El a menţionat că decizia Parlamentului privind discursul fostului suveran este constituţională, însă a menţionat că actualul preşedinte nu va participa, pentru că nu are motiv.

Băsescu a menţionat că fostul suveran este o personalitate, incontestabil, fiind astfel justificată prezenţa sa în Parlament, for căruia i s-au adresat şi fostul director al FMI şi preşedintele Băncii Mondiale.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că, din câte a înţeles, s-a decis ca intervenţia fostului suveran la Parlament să fie limitată, ca timp.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 22 iunie, tot la B1TV, într-o emisiune cu acelaşi moderator, că decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", iar regele Mihai a fost "slugă la ruşi".

Declaraţiile sale au fost criticate atât de lideri politici, inclusiv membri ai PDL, cât şi de reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai presei.

Ulterior, el menţionat, în repetate rânduri, că nu îi retrage afirmaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici