Băsescu: Comisiile parlamentare nu sunt capabile să controleze serviciile. E un fals control

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu orice instituţie a statului şi există un fals control al comisiilor parlamentare.

663 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Comisiile parlamentare nu sunt capabile să controleze serviciile. E un fals control

Băsescu: Comisiile parlamentare nu sunt capabile să controleze serviciile. E un fals control (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu cetăţeanul, structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu orice instituţie a statului, aceste realităţi existând, trebuie un sistem de control civil extrem de puternic. Este un fals control al comisiilor parlamentare, comisiile parlamentare nu sunt capabile, nici prin atribuţiuni, nici prin structura lor să controleze serviciile de informaţii ale României. Ştiu asta încă de când am trimis noile proiectele de legi pentru SRI şi SIE, propunerea era de demilitarizare, dar niciodată nu au trecut, nu au primit niciodată avizul comisiilor parlamentare şi au fost trimise din 2007", a spus Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv.

El a negat că ar fi vrut să-i numească pe Florian Coldea şi Silviu Predoiu ca directori la servicii.

"Prima mea reacţie a fost demilitarizarea serviciilor şi numirea unor politicieni de opoziţie în fruntea lor, cum puteam să numesc nişte militari", a spus Băsescu.

"În momentul de faţă, controlul real al serviciilor de informaţii nu se face. Singurul control există în interiorul instituţiei, la nivelul directorului care provine din clasa politică", a adăugat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici