Băsescu, despre evenimentele de la Chişinău: Par desprinse dintr-un manual folosit la noi în 2012

Preşedintele Traian Băsescu susţine că evoluţiile politice de la Chişinău discreditează munca din ultimii ani a politicienilor şi, mai ales, sacrificiile populaţiei, el precizând că scandalurile din statul vecin "par a fi desprinse dintr-un manual care a fost utilizat şi pe la Bucureşti în 2012".

276 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre evenimentele de la Chişinău: Par desprinse dintr-un manual folosit la noi în 2012

Băsescu, despre evenimentele de la Chişinău: Par desprinse dintr-un manual folosit la noi în 2012 (Imagine: Raul Stefan/Arhiva Mediafax Foto)

Băsescu a spus, într-un interviu pentru "Calea Europeană", că Republica Moldova şi cetăţenii ei reprezintă "parte a sufletului naţiunii române, parte a culturii noastre, parte a istoriei noastre şi mai reprezintă un Pact Ribbendrop – Molotov pe care românii îl condamnă şi astăzi".

"Acestea sunt premisele pe care s-a aşezat politica noastră externă şi susţinerea, fără rezerve, în toate împrejurările, a proceselor de apropiere şi, ulterior, de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Din păcate, evoluţiile politice din ultima vreme de la Chişinău sunt de natură să discrediteze toată munca din ultimii ani a politicienilor şi, mai ales, sacrificiile populaţiei pentru apropierea de Uniunea Europeană. Scandalul pentru înlocuirea procurorului general, căderea Guvernului pe fondul unor mişcări
parlamentare, destituirea preşedintelui Parlamentului, atacul major la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale, alianţa în Parlament dintre un partid de centru-dreapta şi comuniştii, toate acestea par a fi desprinse dintr-un manual care a fost utilizat şi pe la Bucureşti în vara anului 2012", spune Băsescu.

El a spus că speră că raţiunea şi interesul naţional vor prevala la nivelul liderilor Alianţei pentru Europa.

"Rămân totuşi la convingerea că, în cele din urmă, raţiunea şi interesul naţional vor prevala la nivelul liderilor Alianţei pentru Europa. Dacă această alianţă este iremediabil destrămată, în Republica Moldova nu are cine să preia steagul avansării către intrarea în Uniunea Europeană şi, atunci, procesele, încă în derulare, vor fi amânate sau definitiv oprite de către Comisia Europeană. Politicienii de la Chişinău trebuie să înţeleagă acum, în ceasul al doisprezecelea, responsabilitatea pe care o au pentru ţară şi pentru generaţiile viitoare", a spus Băsescu.

Deputaţii liberal-democraţi şi comunişti de la Chişinău au adoptat şi anulat, recent, prin vot comun, mai multe proiecte de lege. Astfel, ei au decis ca judecătorii Curţii Constituţionale să poată fi demişi de Parlament, CNA să treacă în subordinea Guvernului, premierul interimar să poată numi şi demite atât miniştri, cât şi şefi de instituţii.

Deputaţii PLDM şi PCRM au demis, în aceeaşi zi, procurorul general, au ridicat pragul electoral de la 4 la 6 la sută, au anulat sistemul electoral mixt şi au permis din nou deţinătorilor de paşapoarte sovietice să voteze.

Deciziile au atras imediat atenţia instituţiilor europene, care s-au arătat îngrijorate de proiectele votate, menţionând că aceste acţiuni compromit vectorul european al Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici