Băsescu, dispus să facă un compromis şi cu "parte din opoziţie" pentru revizuirea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că doreşte să convingă "şi parte din opoziţie, dacă nu toată opoziţia" pentru un compromis pentru trecerea prin Parlament a revizuirii Constituţiei, voturile coaliţiei nefiind suficiente.

269 afișări
Imaginea articolului Băsescu, dispus să facă un compromis şi cu "parte din opoziţie" pentru revizuirea Constituţiei

Băsescu, dispus să facă un compromis şi cu "parte din opoziţie" pentru revizuirea Constituţiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu am următoarea problemă cu revizuirea Constituţiei. Coaliţia nu are numărul de voturi cu care să treacă în Parlament revizuirea Constituţiei şi, atunci, este clar că acest lucru nu este posibil, decât dacă, într-un fel sau altul, reuşesc să conving şi parte din opoziţie, dacă nu toată opoziţia, să găsim nişte puncte comune, de compromis", a spus şeful statului la RRA.

El a mai spus că a luat "notă" de faptul ca USL este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300.

"Deci acest obiectiv s-ar îndeplini, dar (USL - n.r.) spune că vrea două Camere. Şi, atunci, am încercat să găsesc un compromis spunând «de acord două Camere», dar, practic, camera legiuitoare rămâne Camera Inferioară, Camera reprezentanţilor, să spunem - Camera Deputaţilor, iar Camera Superioară are un rol consultativ pe probleme de administraţie locală, poate avea şi pe probleme de politică externă, tratatele să fie ratificate în Camera Superioară.

"Deci sunt dispus la un compromis care totuşi să împingă lucrurile înainte, reţinând însă că un astfel de Parlament, aşa cum au spus şi cei din opoziţie, să fie pentru administraţia locală, acea Cameră nu este o Cameră legiuitoare, practic", a mai spus şeful statului.

El a apreciat că, practic, ar fi tot un Parlament cu o singură Cameră, de tip francez.

"Toate partidele în afară de PDL şi UNPR susţin două Camere. Sigur, eu, sau noi, toţi, politicienii, avem un mandat de la popor, exprimat prin referendum, o singură Cameră, maxim 300 de deputaţi. În acelaşi timp, însă, dacă eu văd că nu pot să obţin numărul de voturi pentru o astfel de soluţie, va trebui să discut cu opoziţia ce altă soluţie ar fi convenabilă pentru a ne încadra într-un Parlament care să funcţioneze practic cu o singură Cameră, pentru că asta-i esenţa atribuţiunilor diferite, pe care ar trebui sa le aibe cele două Camere. Şi să găsesc o soluţie, ca această Constituţie să treacă de Parlament, să poată ajunge la referendumul popular. Deci, aşa cum spuneam şi ieri, sunt dispus la un compromis. Trebuie să găsesc o soluţie", a conchis preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici