Băsescu: Dorim ca minoritatea română din Ucraina să aibă drepturi similare cu ucrainenii din România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este de dorit ca minoritatea română din Ucraina să beneficieze de drepturi similare acordate minorităţii ucrainene din ţara noastră.

691 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dorim ca minoritatea română din Ucraina să aibă drepturi similare cu ucrainenii din România

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Eugene Czolij, preşedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, în cursul întrevederii fiind abordate aspecte privind situaţia minorităţilor naţionale din cele două ţări.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Băsescu a apreciat că este de dorit ca minoritatea română din Ucraina să beneficieze de drepturi similare acordate minorităţii ucrainene din ţara noastră.

De asemenea, preşedintele a subliniat faptul că minoritatea ucraineană beneficiază, printre altele, de reprezentare în cadrul Parlamentului României, dar şi de fonduri special alocate de la bugetul de stat.

"Viziunea noastră în privinţa minorităţilor este aceea că, pe lângă drepturile lor, statul trebuie să aibă un rol activ ca cetăţenii de altă etnie să se simtă parte a naţiunii", a declarat Băsescu.

Totodată, Eugene Czolij a afirmat că România este un exemplu în ceea ce priveşte modul în care tratează minorităţile naţionale, relatează comunicatul Preşedinţiei.

"De fiecare dată când am ocazia, ofer România ca exemplu pentru modul în care tratează minorităţile naţionale şi pentru modul în care ştie să respecte drepturile omului. România se află la cel mai înalt nivel în ceea ce priveşte respectarea cetăţenilor de altă etnie, acordând chiar locuri în Parlament pentru minorităţile naţionale", a apreciat preşedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor.

Congresul Mondial al Ucrainenilor reprezentat de Eugene Czolij include organizaţii ale ucrainenilor din 34 de ţări, printre care şi cele ale minorităţii ucrainene din România. Această organizaţie vizează păstrarea identităţii naţionale a ucrainenilor din afara graniţelor ţării şi dezvoltarea culturii din diaspora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici