Băsescu: După demisia Guvernului Boc i-am propus lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Stenograma discuţiei dintre preşedinte şi liderii USL

Traian Băsescu a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni TV, că după demisia Guvernului Boc i-a propus funcţia de premier lui Victor Ponta, precizând că dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio cât şi transcrierea discuţiei.

5720 afișări
Imaginea articolului Băsescu: După demisia Guvernului Boc i-am propus lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Stenograma discuţiei dintre preşedinte şi liderii USL

Băsescu: După demisia Guvernului Boc i-am propus lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Stenograma discuţiei dintre preşedinte şi liderii USL (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la B1 TV:

"Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui. La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta...”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit - în timpul emisiunii cu şeful statului - transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

"Daniel Constantin: „Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră...”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă...”

Traian Băsescu: „Nu...”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (...)” "

Conform moderatorului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuţia referitoare la posibila sa numire în funcţia de premier.

Un alt pasaj citit de acesta este următorul:

"Traian Băsescu: „Staţi numai o clipă vă rog”

Victor Ponta: „Să nu ne daţi ceva decoraţii”

Traian Băsescu: „Nu, nu, dar pot să vă dau”

Victor Ponta: „Nu, nu, vă mulţumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient... (...)”"

  • Problema Schengen a fost în mod neuzual ridicată la nivelul Consiliului European şi s-a stabilit că în septembrie trebuie să se ia o decizie ţinându-se cont de exigenţa Olandei că are nevoie de două rapoarte pozitive.

  • Sorin Oprescu este unul dintre cei mai buni oameni politici de campanie. Elena Udrea nu are şanse dacă ar candida la Bucureşti. Udrea şi Anastase sunt în devenire, mai au de mâncat politică.

  • PDL şi-a pierdut capacitatea de a explica. Dacă ar fi fost altfel probabil că oamenii nu ar fi fost atât de porniţi pe PDL, pe mine, pe Guvernul Boc, ci ar fi înţeles. PDL-ul s-a ascuns, pentru că greii nu merg la televizor în perioadă de criză. Greii partidului îşi aduc aminte că sunt grei când se dau funcţii.

  • Eu am crezut că experienţa de pe mare este inegalabilă. Până pe 6 mai 2010 a fost cea mai completă experienţă pe care am avut-o. Pe 10 mai am dobândit o experienţă pe care o aşez deasupra: momentul în care te duci şi spui poporului tău că tăiem salarii. Este cea mai puternică şi grea experienţă pe care am avut-o. Niciodată poporul nu mă va ierta. Nu am putut dormi pentru că mă gândeam ce a înţeles fiecare român din ceea ce am spus. Dacă aş fi avut laşitatea să nu o facem şi România ar fi intrat într-o situaţie gravă nu aş fi dormit multe nopţi.

  • Imaginea că am călcat strâmb în viaţa conjugală este indusă, aşa cum a fost şi cea indusă de Ponta că după consultări îmi căutam sticla de whisky pe jos. Nu pot decât să fiu un susţinător al femeilor datorită atmosferei din familie. La fel cum îmi sprijin soţia şi fetele fac cu orice femeie care vrea să facă ceva în politică.

  • Nu mă deranjează comentariile legate de aspectul meu. Am un muşchi rupt la un ochi, e ceva congenital.

  • A fi jignit sau umilit nu înseamnă că ai renunţat la prerogativele de onoare. Dar sunt gesturi care te jignesc fundamental şi pe care nu le uiţi. Eu nu sunt răzbunător, dar sunt destule momente pe care nu o să le uit: cele 30 de zile în care am fost suspendat de un om pe care l-am numit prim-ministru au fost extrem de umilitoare.

  • SRI-ul a învăţat că e liber pentru că au aflat că niciodată n-am intervenit pentru conducerea. I-am lăsat pe ei şi mi-a plăcut ce au făcut cu desfiinţarea clanurilor din judeţe.

  • A doua zi după ce ai părăsit Palatul Cotroceni nu mai ai nicio imunitate, indiferent de cine va fi preşedinte şi prim-ministru.

  • Nici prin cap nu-mi trece că după ce nu voi mai fi preşedinte voi fi hăituit. Voi face o şcoală pentru politicieni, o fundaţie...ceva în care să îi învăţ pe politicieni puţină politică. Doar tinereţea este insuficientă, aşa că le-aş recomanda să reuşească în meserie după care să înveţe puţină politică. S-au umplut televiziunile de profesori care vin şi-o fac pe moderatorii. În probleme de gestionare a ţării în care îşi dau cu părerea mulţi dintre ei n-ar lua nici nota 2.

  • Faţă de Răzvan am o singură îngrijorare: să nu rateze, pentru că nu va rata pentru mine. Actualul premier nu mai are de făcut tăieri, el nu are decât de mers înainte, nu mai are de luat măsuri rele, ci de făcut ordine. În mod normal nu ar trebui să eşueze. Îmi doresc ca în România să reuşească un tânăr de 44 de ani.

  • Se lucrează foarte bine cu un premier care este determinat să facă programul guvernamental o realitate. Există o determinare fără rezerve ca dacă MRU face o prioritate din fondurile europene şi din legea sănătăţii şi mai reduce din evaziune, are libertate totală să schimbe secretari de stat, directori de agenţii. Tipul de analiză pe care l-a deprins la Ministerul de Externe şi ca şef la SIE în face să nu se repeadă.

  • Liderii PDL au fost pregătiţi într-un cadru restrâns pentru propunerea pe care urma să i-o fac lui Ponta. Câţiva dintre ei ştiau că la consultări îi voi propune lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Ei au fost pregătiţi dinainte pentru plecare. Erau pregătiţi şi pentru Ponta şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu.

  • Nu poţi spune că nu poţi avea încredere într-un fost şef al SIE. Din punct de vedere al ambiţiei personale sau al capacităţii de a nu avea onoare nu garantez că Mihai Răzvan Ungureanu nu va fi un Tăriceanu. Eu nu exclud nimic în viaţa politică. Am putea avea divergenţe până la nivelul la care să punem în insecuritate stabilitatea guvernamentală. Dacă am opinii diferite faţă de ale Guvernului nu înseamnă că sunt în conflict cu acesta. De câte ori am un punct de vedere, îl exprim public.

  • E greu de crezut că la toamnă va fi guvernare USL. Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri. Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când l-am propus pe Victor Ponta. După demisia Guvernului Boc i-am propus la consultări, de două ori, funcţia de prim-ministru. Unul din marile mele semne de întrebare este de ce nu a răspuns "da". În locul lui au răspuns Antonescu şi Constantin. Dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, voi pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

  • Niciodată un preşedinte nu poate rămâne în situaţia de a nu face nimic, dar poate face mult mai multe când are un Guvern cu care poate colabora.

  • Nu sunt superstiţios, dar sunt emisiuni pe care le faci degeaba din cauza moderatorului. Interesul unui politician este să termine ce are de comentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici