Băsescu: E nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie

Preşedintele Traian Băsescu a spus, marţi, că politicul trebuie să-şi asume o strategie pentru agricultură, ce ar putea avea ca obiectiv chiar reducerea "până la eliminare" a importurilor, el opinând că "este nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura 100% hrana de care are nevoie".

602 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie

Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii în discursul rostit la festivităţile cu prilejul Centenarului Societăţii Române a Horticultorilor, organizate la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gh. Ionescu-Şişeşti".

"Astăzi, când împlinim o suă de ani (ai Societăţii Române a Horticultorilor - n.r.), nu putem să nu observăm câteva cifre: în legumicultură suprafaţa utilizată a crescut cu 16.000 de hectare faţă de suprafaţa utilizată în 1990, dar, când privim la cantităţile recoltate, de 10-14 tone de legume pe hectar, nu putem să nu constatăm că sunt de două-trei ori mai mici decât în ţările vechi membre UE, deci avem o legumicultură extensivă, dar o productivitate redusă", a spus el.

Şeful statului a menţionat totodată că în România se importă 131.000 de tone de fructe şi se exportă 21.000 de tone.

Băsescu a făcut de asemenea referire la "programul reuşit la viticultură". "Şi aici, ca un român normal, pot aprecia că este un salt extraordinar de calitate la vinuri, dar, dacă apreciem cantităţile, vedem că importăm 54 de milioane de litri de vin şi exportăm 11 milioane de litri de vin. A crescut calitatea, dar este clar că trebuie să facem ceva pentru revenirea la suprafeţe consistente, care să facă din noi un jucător important pe piaţa vinurilor din UE şi nu numai", a comentat preşedintele.

Şeful statului a subliniat că, dacă a crescut indiscutabil calitatea, prin faptul că noile tehnologii în vinificaţie au dat un plus de calitate vinurilor româneşti, din punct de vedere cantitativ, suntem un mare importator de vinuri.

"Aş mai oberva un lucru, dacă în 1990 aveam 700 de cercetărori în horticultură, astăzi mai avem 250. Dacă în 1990 aveam 45 de staţiuni de cercetare, astăzi mai avem 18. Nu spun neapărat că trebuia să avem tot 45 de institute de cercetare, dar, în mod cert, trebuia să avem, nu 700, ci 1700 de cercetători", a mai spus Traian Băsescu, precizând că aceasta este responsabilitatea politicului, care "nu a generat politici de susţinere a horticulturii româneşti".

Şeful statului a mai arătat că are o speranţă că acea "faimoasă" comisie prezidenţială pentru agricultură, care a finalizat un raport în luna iulie şi a lăsat raportul în dezbatere publică până în septembrie, va lua observaţiile primite nu numai de la specialişti şi fermieri, dar şi de la comisarul pentru agricultură, le va insera şi în perioada imediat următoare va fi definitivată şi asumată strategia pentru agricultură pentru anul 2020.

Traian Băsescu a menţionat că face apel către această comisie, care nu îi este subordonată, să introducă observaţiile CE, ale agricultorilor români şi să dea forma finală care să se constituie în această strategie.

"Ne-am obişnuit să spunem tot timpul realitatea pe care o ştim toţi şi anume aceea că avem condiţii să facem o agricultură intensivă, valoroasă, ajutaţi şi de introducerea tehnologiilor moderne. Şi, totuşi, am dat câteva cifre, dar ele sunt valabile pentru toată agricultura. Să nu credeţi că, dacă avem producţii de 4000 de kilograme de grâu la hectar, stăm mult mai bine decât în horticultură, în timp ce alţii obţin 7.000-8.000 de kilograme la hectar, în ţările vechi ale UE. Deci, este nevoie ca politicul să-şi asume o politică fermă pentru agricultură. Până acum, acolo unde ne-au apărut succesele, trebuie să o spun, ele au fost generate în primul rând de politicile Uniunii Europene, care au atins favorabil un mic segment sau altul din ansamblul agriculturii româneşti, dar politicul în România trebuie să-şi asume şi, spun eu, acea strategie care sper să fie definitivată cât de curând şi să avem o politică agricolă care să pună în valoare şi calitatea şi capabilităţile solului şi priceperea agricultorilor români şi - de ce nu? - să aibă ca obiectiv să reducă până la eliminare importurile, pentru că e nepermis ca o ţară ca România să nu-şi poată asigura sută la sută hrana de care are nevoie", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici