Băsescu: Fac apel la seriozitate din partea partidelor. Nu este de tolerat niciun fel de populism

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".

525 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Fac apel la seriozitate din partea partidelor. Nu este de tolerat niciun fel de populism

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în Uniunea Europeană, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că România a reuşit să se reechilibreze, iar fragilitatea situaţiei generale obligă la prudenţă.

"Chiar mă distram - mă distram, e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curaj să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri... Apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României - ruperea echilibrelor fragile în care ne aflăm şi care s-au obţinut cu costuri extrem de ridicate din partea populaţiei... Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face, până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut - că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeritate -. Nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit. Şi din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi implicit revenirea la o situaţie dificilă", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că aşteaptă, ca atare, de la politicieni şi în mod deosebit de la cei din arcul guvernamental "seriozitate, responsabilitate", pentru că România a ieşit din momentul "extrem de dificil", intră într-o perioodă de uşoară creştere economică şi este păcat să fie stricate aceste echilibre "de dragul populismului".

"Populismul nu mai funcţionează nici în Europa şi cu atât mai puţin în România", a conchis el.

Preşedintele Băsescu a făcut aceste afirmaţii în conferinţa susţinută după întâlnirea avută în cursul după-amiezii cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

Anterior, şeful statului a declarat, duminică, în timpul întrevederii cu membrii delegaţiei comune FMI, CE şi BM, că "unii politicieni populişti" au început să se pregătească de campanie, afirmând că mesajul său este că " România trebuie să rămână serioasă".

"Problema este, din ce am observat în ultimele zile, că unii politicieni populişti au începută să se pregătească de campanie. Nu, România trebuie să rămână serioasă. Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi aşa va rămâne şi fără nicio promisiune care nu poate fi acoperită, precum în 2008, când a fost generat dezastrul şi românii au suferit în 2009 şi 2010", a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că nu trebuie uitată lecţia din 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici