Băsescu: Hotărârea CSAT privind scutul antirachetă respectă Constituţia şi legile ţării

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că hotărârea CSAT privind dezvoltarea sistemului american antirachetă în România respectă Constituţia şi legile în vigoare şi i-a rugat pe cei care vor dezbate această decizie să o facă "în conformitate cu legile statului român şi nu fără a citi legile".

55 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Hotărârea CSAT privind scutul antirachetă respectă Constituţia şi legile ţării

Băsescu: Hotărârea CSAT privind scutul antirachetă respectă Constituţia şi legile ţării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Decizia adoptată de CSAT, care trebuie să fie aprobată de Parlamentul României atunci când acordul cu partenerii americani va fi finalizat, s-a adoptat în baza articolului 118, aliniat 5 din Constituţia României, în baza legii nr. 291/2007, legea privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea unor operaţiuni sau trazitul forţelor armate pe teritoriul României. De asemenea, hotărârea CSAT este în acord cu Legea siguranţei naţionale, 51/1991, şi legea apărării naţionale a României, nr. 45/1994", a declarat, după şedinţa CSAT, preşedintele Traian Băsescu.

El a indicat că, în cazul legii 51/1991, sunt vizate articolele 17 şi 2, iar din legea 45/1994 articolul 1.

"Vă atenţionez asupra articolului 118, aliniat 5 din Constituţie şi cu privire la articolul 3 din Legea 291/2007. Am ţinut să dau aceste elemente de legalitate pentru ca dezbaterile care vor urma, dacă este posibil, să se facă în conformitate cu legile statului român, şi nu fără a citi legile", a adăugat şeful statului.

Totodată, el a arătat că dezvoltarea "gradual-adaptivă" a sistemului de apărare antirachetă în Europa, cu stabilirea unor componente şi în România, este în deplin acord cu deciziile adoptate la summit-ul NATO de la Bucureşti, dar şi de la cel de la Kiel, prin care au fost reiterate principiile privind indivizibilitatea securităţii şi solidarităţii aliaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici