Băsescu: Îmi doresc ca, până termin mandatul, să intrăm în Schengen măcar cu aeroporturile

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, românilor din Ankara, că îşi doreşte ca până la finalul mandatului România să intre măcar cu aeroporturile în Schengen, dar că pentru acest lucru a trebuie să îl ajute şi Parlamentul, să nu mai umble la Codul Penal.

264 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Îmi doresc ca, până termin mandatul, să intrăm în Schengen măcar cu aeroporturile

Băsescu: Îmi doresc ca, până termin mandatul, să intrăm în Schengen măcar cu aeroporturile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Vorbit despre ceea ce îşi propune în al zecelea an de mandat, Băsescu a spus: "Poate să mai reuşesc un ultim lucru pentru România - dar pentru asta trebuie să mă ajute şi Parlamentul, puţin, să nu mai umble atâta la Codul Penal, sau dacă umblă, să umble unde trebuie - aş vrea să intrăm în Schengen măcar cu aeroporturile. Hai, cu frontierele o mai fi ce-o fi, dar poate până îmi termin mandatul măcar cu aeroporturile să intrăm în Schengen".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 16 ianuarie, că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, despre faptul că România îşi propune să devină, până la sfârşitul acestui an, membru al Spaţiului Schengen, menţionând că vizează, ca termen, luna octombrie.

Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că doreşte acest lucru din mai multe motive, şi că nu este vorba doar despre un proiect de ţară, dar este şi un obiectiv personal, în condiţiile în care îşi termină mandatul la 21 decembrie.

"Aş vrea ca şi acest pas care vizează integrarea României în Uniunea Europeană, să fie făcut, să fim un stat membru Schengen, chiar dacă se va face în două etape", a spus preşedintele, menţionând că vizează, date fiind "evoluţiile interne", luna octombrie pentru acest obiectiv.

"Nu numai datorită evoluţiilor interne, dar în mai sunt alegeri europarlamentare, este foarte greu să intri într-un proces de negociere cu statele membre care mai au obiecţiuni acum, înainte de alegerile europarlamentare", a explicat el.

Şeful statului a mai spus că i-a cerut sprijinul preşedintelui Consiliului European pentru atingerea acestui obiectiv.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, în 16 ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la cererea părţii române, temele de discuţie fiind priorităţile României în UE în 2014, asocierea Republicii Moldova la UE şi aderarea României la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici