Băsescu: În timpul când Timofte conducea SRI, Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 Tv, că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu avea "o influenţă extraordinară" în SRI în perioada în care director era Radu Timofte, susţinând că acesta influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean şi de secţii în acest Serviciu.

42 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În timpul când Timofte conducea SRI, Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu

Băsescu: În timpul când Timofte conducea SRI, Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Dincolo de ce se ştia despre serviciile secrete, vreau să mai ştiţi un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea. În timpul când domnul director Timofte conducea Serviciul Român de Informaţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii, care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean, la nivel de secţii în SRI", a spus Băsescu la B1TV.

El a subliniat că nu există dubii din acest punct de vedere, "cât de influent era" Vîntu în relaţia cu SRI.

Traian Băsescu a precizat că are informaţiile despre influenţa lui Sorin Ovidiu Vîntu în SRI din timpul lui Timofte.

"Nu sunt informaţii pe care să le fi primit după ce a plecat Timofte, ci le-am avut din acel timp şi chiar am avut discuţii cu directorul Timofte legat de subiecte de acest gen, scurgerea de informaţii din Serviciu, utilizarea lor de un politician sau altul", a menţionat el.

Preşedintele Băsescu a mai spus că în prezent SRI nu mai este comparabil cu anul 2006.

"Serviciul nu mai este cel din 2006 şi chiar aducerea unui parlamentar PSD în fruntea SRI a fost un lucru care pe mine m-a reconfortat, mi-a creat detaşarea de a lucra cu acest serviciu, pentru că, dacă aş fi pus un om din PD, n-ar fi fost credibilă colaborarea între mine şi acel om", a adăugat el, amintind de predarea a peste două milioane de dosare şi de trecerea în rezervă a tuturor generalilor provenind dinainte de 1989.

"În momentul de faţă mai sunt câţiva subofiţeri şi ofiţeri care la Revoluţie numai ce terminaseră şcoala, locotenenţi sau sergenţi majori prin Serviciu şi Serviciul nu se mai ocupă decât de ceea ce-l obligă legea să se ocupe", a continuat el.

Şeful statului a asigurat totodată că nu a utilizat în mandatul său documente provenite de la SRI în lupta politică.

"Să-mi spuneţi dacă vă amintiţi vreo situaţie în care eu am utilizat documente provenite de la SRI în lupta politică (...) Nu. În tot mandatul meu n-o să găsiţi o astfel de acţiune. Ceea ce nu înseamnă că, în calitate de şef al statului, nu am informaţie sensibilă, care afectează într-un fel sau altul interesul naţional, fie că e vorba de zona energetică, de tranzacţii de proprietate, de acţiuni care nu sunt în linie cu legislaţia română", a mai spus Băsescu.

"Ce-aţi spune dacă, dau un exemplu, tranzacţiile cu energie electrică ar fi tranzacţii care ar fi împotriva interesului naţional al României?", a mai spus el.

Întrebat dacă pot fi şi asemenea tranzacţii, el a răspuns afirmativ."Adică să îl vinzi la preţ de zece la sută din preţul pieţei, la export, spre exemplu", a menţionat el.

Radu Timofte a fost director al Serviciului Român de Informaţii între 2001 şi 2006. El a decedat în octombrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici