Băsescu: Kovesi ar putea lucra la Parchetului European cu nişte procurori care să-i spună „nu merge cu martori mincinoşi”

Traian Băsescu a declarat, referitor la faptul că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă pentru şefia Parchetului European, că e posibil ca marele câştig să fie că Laura Kovesi va lucra cu procurori acolo care să îi spună „nu merge aşa cu declaraţii contrafăcute, martori mincinoşi”.

2832 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Kovesi ar putea lucra la Parchetului European cu nişte procurori care să-i spună „nu merge cu martori mincinoşi”

Băsescu: Kovesi ar putea lucra acolo cu nişte procurori care să-i spună nu merge cu martori mincinoşi

„Eu am văzut în Polonia când actuala majoritate a protestat şi a fost împotriva desemnării lui Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European. A fost o atmosferă extraordinar de urâtă împoriva Poloniei. Oamenii politici de la Bruxelles nu au înţeles. Eu zic că lucrurile trebuie lăsate aşa cum le va stabili Comisia de evaluare a celui care urmează să deţină funcţia de procuror general european. Ştiţi care ar fi marele nostru câştig? S-ar putea ca doamna Kovesi să lucreze acolo cu nişte procurori şi să-i spună - nu merge aşa cu declaraţii contrafăcute, martori mincinoşi, cum se face la dumneavoastră în ţară”, a afirmat Traian Băsescu, luni la TVR 1.

Întrebat cum de a ajuns în această postură, să fie pe lista scurtă pentru şefia Parchetului European, Băsescu a răspuns: „Probabil a candidat. Nu ştiu, pentru că e prima dată când se validează această funcţie la nivel european. Dar dacă va fi un român acolo, foarte bine. Există şansa că un român să ocupe o funcţie la un nivel atât de important, lasă-l frate acolo”.

Acesta a spus că cei care fac parte din Comisia de evaluare pentru această funcţie ştiu foarte bine despre trecutul fostei şefe a DNA şi despre abuzurile din ţara noastră.

„Eu aş lăsa lucrurile aşa cum sunt. Să nu credeţi că la Bruxelles, la cei care selectează viitorul procuror, nu se ştie tot despre cei trei candidaţi de pe lista scurtă. În mod cert se cunosc foarte bine. Cel puţin din presă, din informaţii se cunosc foarte bine. Nu cred că o scrisoare a ministrului Justiţiei este de natură să genereze atingere obiectivului. Tudorel ar trebui să se ocupe de altceva decât să trimită scrisori pentru că ar fi o notă proastă pentru România. Mai bine s-ar ocupă despre faptul că sunt aproape 4 ani de când avem sute de articole neconstituţionale în Codul penal”, a conchis Băsescu.

Reacţia fostului preşedinte al României vine în contextul în care Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European,potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani şi lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE.

De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că îi va anunţa pe omologii statelor membre ale Uniunii Europene despre abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici