Cioloş: Unde sunt foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică? Oare nu cumva în PSD?/ Cei care au semnat protocoalele sunt o parte din cei care acum le contestă

Dacian Cioloş a declarat, luni la un post TV, că cei care au semnat protocoalele secrete sunt o parte din cei care acum le contestă. Întrebat dacă există stat paralel, liderul PLUS a precizat că există un stat român care trebuie să nu fie modern şi să nu mai aibă în funcţii condamnaţi penal.

1902 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Unde sunt foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică? Oare nu cumva în PSD?/ Cei care au semnat protocoalele sunt o parte din cei care acum le contestă

Dacian Cioloş: Unde sunt foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică? Oare nu cumva în PSD?

„Eu cred că există un stat român care trebuie să fie modern, care să se bazeze pe o adminitraţie corectă şi eficientă, care să aibă în funcţii oameni curaţi, nu condamnaţi penal. Cred că avem nevoie de legi foarte clare ale Serviciilor care asigură siguranţa naţională, în aşa fel încât să ştie bine ce este de făcut, să nu mai fie nevoie de protocoale secrete. Cei care au semnat protocoalele, cei care le-au gândit, sunt o parte din cei care acum le contestă. Dacă atunci au fost bune protocoalele acelea, acum de ce nu mai sunt bune? Protocoalele au fost semnate în baza unor decizii CSAT, au fost cu semnătura miniştrilor. Păi cine a fost la guvernare atunci, că nu am fost eu sau USR, atunci?”, a afirmat Dacian Cioloş la Digi 24.

De-a lungul anilor, SRI a încheiat protocoale de colaborare cu diferite instituţii ale statului, ministere şi inclusiv institituţii din sistemul judiciar. Liderii ai PSD şi ALDE au acuzat că a fost format un stat paralel prin aceste protocoale secrete care au investit SRI cu competenţe de cercetare penală, permiţându-i serviciului să interfereze în actul de justiţie.

În aces sens, CCR a admis, pe 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea Constituţională a României a anunţat atunci că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

Cioloş: Unde sunt foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică? Oare nu cumva în PSD?

Dacian Cioloş îi răspunde lui Liviu Dragnea care a spus că partidele nou înfiinţate, printre care şi PLUS, sunt ale „securiştilor”. Fostul premier se întreabă dacă nu cumva sunt în PSD foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică. 

„Unde sunt foştii lucrători ai Securităţii care sunt acum în politică? Oare nu cumva în PSD, exact acolo de unde Dragnea strigă că alţii sunt securiştii. Ba sunt soroşişti, ba sunt securişti, ba sunt vânduţi străinătăţii. E un narativ pe care îl folosesc pentru că nu pot concura cu altceva. Sunt convins că am ajuns într-un stadiu în care o parte importantă din societatea românească începe să judece, pentru că se vede cu ochii deschişi. Cine s-a fotografiat cu oamenii din seeviciile de informaţii? În niciun caz în PLUS, în USR, sunt acolo n partidele vechi care au dus România unde o vedeţi acum”, a afirmat Dacian Cioloş, luni, la Digi 24.

Acesta a adăugat că nu va ceda presiunilor, precizând că „nu există alte mijloace cu care să fim şantajaţi, pentru că nu suntem şantajabili”.

„De ce în 2015 am fost bun şi am fost votat cu Guvernul în Parlament? Apoi în 2016, mai ales în 2016 am început să fim ţinţta atacurilor. Pentru că au simţit că vine o ameninţare, că putem coagula forţe din societate. Probabil că simt că se aproprie un sfârşit. Probabil că simţeau că există un risc, tocmai pentru că nu există alte mijloace cu care să fim şantajaţi, pentru că nu suntem şantajabili. Fiecare ne facem treaba, lucrăm pe faţă, nu avem nimic de ascuns, spunem ceea ce gândim. Nu o să cedăm la aceste presiuni. Eu sunt hotărât să merg până la capăt până în 2020”, a completat Cioloş.

Fostul premier tehnocrat a mai spus că nu va plecat din ţară şi dacă va fi ales europarlamentar, nu va fugi cu bagajele la Bruxelles.

„Până în 2020 nu plec nicăieri, nu fug din ţară. Chiar dacă voi avea un mandat de europarlamentar, rămân România, rămân angajat în România. Obiectivul meu este să avem o alianţă care să ducă o guvernare. Candidez pentru alegerile europarlamentare. Faptul de a fi membru în PE, nu înseamnă să mă mut cu arme şi bagaje la Bruxelles. Dacă după aceea va fi nevoie de mine să candidez şi să îmi asum alte responsabilităţi, o s-o fac”, a conchis Cioloş.

Reacţia lui preşedintelui PLUS vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a comentat duminică seara mişcările de pe scena politică, declarând că partidele nou înfiinţate- PLUS şi Pro România, conduse de Dacian Cioloş şi Victor Ponta sunt ale "securiştilor".

"Securiştii şi-au făcut două partide. Unul pe stângă, unul pe dreapta. Pe stânga e partidul lui Maior şi Coldea, Pro România, şi pe dreapta partidul lui Cioloş. E simplu. Asta arată o foarte mare disperare. Faptul că au început să desfacă conservele arată o mare disperare, ceea ce e de bine", a declarat Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici