Băsescu le-a scris lui Geoană şi Anastase, cerând adoptarea codurilor de procedură şi a legii ANI

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care reînnoieşte solicitarea ca, până la intrarea în vacanţa parlamentară, cele două Camere să aprobe proiectele Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi legea ANI.

41 afișări
Imaginea articolului Băsescu le-a scris lui Geoană şi Anastase, cerând adoptarea codurilor de procedură şi a legii ANI

Băsescu le-a scris lui Geoană şi Anastase, cerând adoptarea codurilor de procedură şi a legii ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis, luni, câte o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

"Ţinând cont de obligaţiile asumate faţă de Uniunea Europeană şi de faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei îi este încă aplicabil României şi având în vedere apropierea datei la care Comisia Europeană va adopta Raportul de evaluare a progreselor înregistrate de ţara noastră în domeniul reformei justiţiei, revin la solicitarea adresată dumneavoastră, ca până la intrarea în vacanţa parlamentară, dacă este posibil, cele două Camere ale Parlamentului României să dezbată şi să aprobe proiectul Codului de procedură penală şi al celui de procedură civilă, precum şi proiectul de lege pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Adoptarea acestor proiecte de lege reprezintă o prioritate pentru România din perspectiva angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană", se arată în scrisorile transmise lui Mircea Geoană şi Roberta Anastase.

În finalul scrisorii transmise preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, Şeful statului îşi exprimă totodată convingerea că acesta va da curs solicitării sale, "ţinând cont de importanţa aprobării proiectelor de lege sus-menţionate". Alături de proiectele de coduri şi legea ANI, în textul adresat lui Geoană este menţionată şi necesitatea adoptării Legii privind educaţia naţională, trecută prin Camera Deputaţilor şi aflată în momentul actual la Senat.

Preşedintele Traian Băsescu a mai transmis, în 2 iunie, o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor în care solicită Legislativului să adopte, până la sfârşitul acestei sesiuni, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă.

"După cum deja cunoaşteţi, România se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. O etapă importantă a procesului de monitorizare a reformelor din domeniul justiţiei o reprezintă Raportul Comisiei Europene care urmează a fi adoptat în vara acestui an. O evaluare pozitivă în acest document va fi posibilă în condiţiile în care Parlamentul României va adopta Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă cât mai curând posibil. În acest sens, revin la scrisoarea transmisă dumneavoastră în luna aprilie a.c., solicitându-vă adoptarea celor două Coduri sus-menţionate, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare", se arăta în scrisoarea transmisă atunci de către preşedintele Băsescu lui Mircea Geoană şi Robertei Anastase.

De asemenea, în 18 aprilie, Traian Băsescu a transmis scrisori Parlamentului şi Guvernului, în care semnala necesitatea adoptării în regim de urgenţă a Codurilor de procedură penală şi civilă şi a legilor de punere în aplicare a celor patru Coduri juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici