Băsescu: Prima vizită în noul mandat va fi la Chişinău

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că susţinerea Republicii Moldova în procesul de apropiere la Uniunea Europeană reprezintă "proiectul de suflet" al României, precizând că de aceea prima sa vizită în noul mandat va fi la Chişinău.

55 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Prima vizită în noul mandat va fi la Chişinău

Băsescu: Prima vizită în noul mandat va fi la Chişinău (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat că "solidaritatea" va defini relaţia României cu Republica Moldova, menţionând că este vorba despre susţinerea acestei ţări în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă "proiectul de suflet" al Bucureştiului.

Traian Băsescu a adăugat că, de aceea, prima vizită pe care o va face în afara ţării în actualul său mandat de şef al statului va fi la Chişinău, peste o săptămână.

Preşedintele român a susţinut că există premisele pentru reconstrucţia relaţiei bilaterale.

"Nu întâmplător, prima vizită pe care o voi efectua în străinătate la începutul noului mandat va fi în Republica Moldova, peste exact o săptămână. După o perioadă în care bunăvoinţa noastră a fost pusă la încercare, există acum premisele pentru reconstruirea unei relaţii bazate pe încredere, solidaritate şi năzuinţe comune, nucleu pe care nu vom pregeta să îl valorificăm în interes reciproc", a declarat Traian Băsescu.

"Cu toţii cunoaşteţi relaţia specială dintre România şi vecinul său din est. Ne leagă o istorie comună, avem aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar această realitate face din susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet", a mai spus Băsescu.

El a subliniat că România se va manifesta activ în interiorul UE pentru includerea Chişinăului în "spaţiul unde, istoric vorbind, îi este locul".

"Un obstacol care trebuie depăşit este conflictul transnistrean, dosar în care Uniunea poate avea, credem noi, o implicare mai susţinută", a apreciat Traian Băsescu.

Preşedintele român, Traian Băsescu, este aşteptat la Chişinău între 27 şi 28 ianuarie, a declarat, sâmbătă, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Lituania, relata PRO TV Chişinău.

Conform proiectului de program, preşedintele României urmează ca în prima zi a vizitei sale să aibă întrevederi cu şeful interimar al statului moldovean Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat şi cu primarul Dorin Chirtoacă.

De asemenea, Băsescu urmează să susţină o alocuţiune în Parlamentul de la Chişinău. În a doua zi a vizitei, preşedintele României se va deplasa la Ţiganca, pentru a vizita Cimitirul Eroilor Români.

Anterior, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la PRO TV Chişinău, Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că România îşi va numi un ambasador la Chişinău până când Traian Băsescu va veni în capitala Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici