Băsescu: România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Strasbourg, că România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei, afirmând că măsurile de austeritate au fost luate pentru a a crea resurse pentru investiţii, în vederea perspectivei unei creşteri durabile a economiei.

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei

Băsescu: România a învăţat o lecţie extrem de dură a crizei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"România a luat câteva măsuri extrem de dificile într-un moment dificil. Am avut o creştere explozivă în perioada 2004 - 2008 după care o creştere negativă foarte puternică, minus 7,4% în 2009 şi minus 1,9% în 2010 cu perspectiva reluării creşterii economice în 2011. Am învăţat o extrem de dură lecţie a crizei", a declarat Traian Băsescu în plenul APCE.

El a mai spus că, în România, creşterea explozivă a fost bazată pe stimularea excesivă a consumului şi pe dezvoltare imobiliară.

"Decizia pe care am luat-o a fost ca România să-şi aştearnă perspectiva de dezvoltare nu pe stimularea consumului, ci pe dezvoltare durabilă. De aceea s-au luat câteva măsuri foarte dure pentru a crea resurse pentru investiţii", a adăugat şeful statului.

El a reamintit că anul trecut autorităţile au redus salariile în sectorul bugetar cu 25%, s-a introdus o taxare cu 5,5% a pensiilor, s-a introdus un nou sistem de salarizare, s-a introdus un nou sistem de pensii, iar vârsta de pensionare a fost crescută.

"De asemenea, au fost introduse măsuri de lărgire a bazei de impozitare. Nu în ultimul rând, chiar dezbaterile din ultimele zile sunt legate de introducerea unui nou sistem de plată a pensiilor miliarilor în rezervă. Toate acestea fac parte din sistemul de reforme structurale pe care România şi le-a asumat în intenţia de a lansa România pe o traiectorie de creştere economică bazată pe dezvoltare durabilă, nu pe consum", a mai declarat preşedintele Băsescu.

Totodată, el a mai afirmat că i se poate reproşa că aceste măsuri arată că nu se mai poate vorbi despre o Românie socială într-o Europă socială. "Pentru a asigura resursele necesare protecţiei sociale trebuie să producem performant în România şi să nu mai împrumutăm bani pentru o protecţie socială neacoperită din resurse produse de economia românească", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici