Băsescu: România cere Rusiei şi ţărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în discuţia cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar că România consideră că atât Rusia, cât şi ţările occidentale trebuie să se abţină de la furnizarea de armament taberelor din războiul civil din Siria.

575 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România cere Rusiei şi ţărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria

Băsescu: România cere Rusiei şi ţărilor vestice să nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De asemenea, o analiză serioasă a fost dedicată situaţiei din Siria, unde noi avem un punct de vedere extrem de clar şi l-am exprimat ca atare. Atât Federaţia Rusă, cât şi ţările occidentale, din punctul nostru de vedere, trebuie să se abţină să aprovizioneze cu armament vreuna din cele două tabere, pentru că, în opinia noastră, şi o spun aici ce am spus şi în discuţii, în opinia noastră, asta înseamnă mai multe victime - acolo este un război civil - mai multe victime şi riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei", a afirmat Băsescu într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după întrevederea de luni cu Patruşev.

Şeful statului a arătat că atât Rusia, statele cu vedere similare Moscovei, dar şi puterile occidentale trebuie să cheme la masa tratativelor părţile din războiul civil din Siria şi soluţia să fie găsită pentru a fi organizate alegeri democratice în această ţară.

"De aceea, opţiunea noastră este neaprovizionarea cu armament a celor două tabere aflate în război civil şi, pe de o parte, Federeaţia Rusă şi alte state care susţin punctul de vedere al Federaţiei Ruse, pe de altă parte puterile occidentale trebuie să cheme cele două părţi la masa tratativelor, pentru a găsi o soluţie ce poate rezulta numai din alegeri democratice în Siria", a afirmat Băsescu.

El a arătat că pentru situaţia din Siria există şi experienţa recentă din alte state arabe cum ar fi Libia, sau altele implicate în fenomenul "Primăvara arabă". 'Şi ştim că nici acum lucrurile nu sunt restabilite şi guvernările sunt departe de a fi de multe ori democratice", a spus Băsescu.

El a evidenţiat că a discutat cu Patruşev şi despre proliferarea terorismului în nordul Africii, cu atenţie deosebită pe Libia, Tunisia şi Egipt, precum şi despre situaţia din Afganistan şi situaţia din această ţară după retragerea misiunii ISAF la finalul anului viitor.

Băsescu a mai menţionat că nu putea fi evitată în întâlnirea cu oficialul rus discutarea problemei Transnistria, reiterând în acest sens poziţia României.

"Sigur, nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei, ca o problemă pe care noi o considerăm importantă pentru securitatea României şi necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă şi cu deplină autonomie a Guvernului de Chişinău asupra întregului teritoriu", a mai afirmat Băsescu.

Generalul Patruşev s-a aflat luni în România, preşedintele Băsescu precizând că principalul motiv al vizitei a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securităţii între CSAT din România şi organismul aferent de la Moscova - Consiliul de Securitate.

Criza din Siria va domina prima zi a summitului G8 din Irlanda de Nord, fiind programată o întrevedere delicată între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici