Băsescu: România doreşte încheierea negocierilor bilaterale cu SUA privind scutul în acest an

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, joi, şefilor de misiuni diplomatice că România doreşte încheierea, în anul 2011, a negocierilor bilaterale cu SUA în proiectul scutului antirachetă, el arătând că SUA rămân un partener strategic şi principalul aliat al României în domeniul securităţii.

27 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România doreşte încheierea negocierilor bilaterale cu SUA privind scutul în acest an

Băsescu: România doreşte încheierea negocierilor bilaterale cu SUA privind scutul în acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite ale Americii rămân partenerul nostru strategic şi principalul aliat în domeniul securităţii. În prezent, cooperarea pe această linie are ca prim vector proiectul scutului antirachetă, a cărui oportunitate a fost confirmată inclusiv la recentul summit NATO de la Lisabona", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că România doreşte să finalizeze în acest an negocierile bilaterale în ceea ce priveşte scutul antirachetă.

Şeful statului a adăugat că, printre obiectivele prioritare ale relaţiei României cu SUA în 2011, se numără şi "cooperarea politică strânsă şi o relaţie economică solidă, concretizată în schimburi economice intense şi un volum sporit al investiţiilor americane în România".

"Noul concept strategic adoptat de Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul din noiembrie 2010 a confirmat corectitudinea viziunii noastre asupra securităţii, orientând Alianţa spre contracararea noilor tipuri de ameninţări: rachetele balistice, insecuritatea energetică, atacurile informaţionale. În 2011 ne vom aduce contribuţia la implementarea deciziilor adoptate la Lisabona, inclusiv la consolidarea internă a NATO în baza reformei promovate de actualul secretar general. Vom continua să participăm semnificativ la operaţiunile aliate şi la consolidarea acţiunii politice a NATO prin intermediul parteneriatelor, în primul rând cel cu Uniunea Europeană şi Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic. Şi Federaţia Rusă poate fi un partener important în asigurarea securităţii regionale", a spus Traian Băsescu.

Cea de-a patra rundă a negocierilor româno-americane pe tema scutului antirachetă s-a desfăşurat la Bucureşti, la 14 decembrie, a anunţat la acea dată MAE, precizând că au fost clarificate elemente din rundele anterioare şi au fost totodată înregistrate progrese.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai. Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de Stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie, la Bucureşti.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, şefii de state şi de guverne au decis crearea unui sistem de apărare antirachetă al Alianţei, care să apere forţele, teritoriul şi populaţia statelor membre împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici