Băsescu: România va reintra din 2016 în obligaţiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că l-a informat pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, asupra faptului că România va avea o creştere de 0,3% în 2014 şi că în 2016 va reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO privind asigurarea a 2% din PIB pentru Armată.

319 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România va reintra din 2016 în obligaţiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB

Băsescu: România va reintra din 2016 în obligaţiile asumate de a asigura Armatei 2% din PIB

"Am avut discuţii cu privire la - şi aici a fost un subiect pe bună dreptate ridicat de secretarul general NATO legat de bugetul Apărării - România nerespectând în ultimii ani obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare de a asigura 2% din PIB ca buget al Apărării în fiecare an. L-am informat pe secretarul general că vom avea o creştere de 0,3 procente anul viitor faţă de anul acesta şi în 2016 vom reintra în obligaţiile asumate la intrarea în NATO", a spus Băsescu.

La rândul său, secretarul general al Alianţei a arătat că limita de jos în privinţa investiţiilor în apărare a fost atinsă de către ţările membre din Europa, iar acest lucru trebuie remediat pe măsură ce economia se redresează.

"Suntem într-o perioadă în care trebuie să facem toţi alegeri dificile, iar bugetele trebuie să fie echilibrate. Ştim că apărarea nu poate fi scoasă din discuţie, dar există o limită minimă cu privire la cât de puţin putem investi în apărare. În Europa am ajuns la această limită minimă. Avem nevoie să ne revenim şi să începem să investim mai mult pe măsură ce economiile noastre se redresează. De aceea, salut cu căldură decizia României de a creşte cheltuielile de apărare în scopul de a ajunge la 2% din PIB până în 2016",  a spus Rasmussen.

El a adăugat că nu sunt importante numai sumele investite, ci şi modul în care sunt folosite acestea, oficialul NATO exprimându-şi aprecierea pentru faptul că România este implicată în mai multe proiecte multinaţionale pe baza principiului "smart defence", în care diverse capabilităţi sunt dezvoltate şi folosite în comun.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în şedinţa din 5 februarie, suplimentarea graduală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB.

CSAT a analizat şi aprobat Planului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României.

"Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale. Pentru viabilitatea măsurilor cuprinse în plan s-a aprobat suplimentarea graduală a bugetului Ministerului Apărării Naţionale (MApN) cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB", evidenţiază comunicatul Preşedinţiei privind şedinţa CSAT.

Ministerul Apărării are alocate 5.637.856.000 de lei în bugetul pentru 2013, cu 14,61% mai mult decât suma utilizată în 2012.

Alocarea bugetară pentru 2012 a fost, în cazul MApN, de 5.106.577.000 de lei, iar suma utilizată a fost de 4.919.099.000 de lei.

Pentru 2013, Ministerul are alocate 5.637.856.000 de lei, cu 14,61% decât suma utilizată în 2012.

Pentru 2016 este avută în vedere o alocare bugetară de 5.929.414.000 de lei.

Cele 28 de ţări membre NATO, printre care şi România, s-au angajat în 2006 să nu îşi reducă sub pragul de 2% din PIB bugetul alocat apărării. Potrivit raportului anual al NATO prezentat în ianuarie de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, numai trei ţări au alocări anuale pentru apărare de peste 2% din PIB – SUA, Marea Britanie şi Grecia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici