Băsescu: Salut declaraţia lui Geoană privind retragerea din CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că salută declaraţia de intenţie a lui Mircea Geoană de retragere din CSAT, dar o consideră în totală contradicţie cu insistenţa cu care acesta a susţinut introducerea în protocolul alianţei a prevederii prin care şeful Senatului devine membru CSAT.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Salut declaraţia lui Geoană privind retragerea din CSAT

Băsescu: Salut declaraţia de intenţie a lui Geoană privind retragerea din CSAT (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a spus că doreşte să facă "o foarte scurtă declaraţie legată de intervenţiile publice ale domnului preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, legat de retragerea trupelor româneşti din Irak".

"Doresc să încep prin a saluta anunţul domnului Mircea Geoană că doreşte să se retragă din CSAT. Sigur, eu salut declaraţia, legalitatea din punct de vedere constituţional şi din punct de vedere al respectării legilor în vigoare nu o apreciez eu, rămâne s-o aprecieze cei în drept. Dar, pe fond, salut declaraţia de intenţie a domnului Mircea Geoană. Aş aminti că această declaraţie de intenţie a domnului Mircea Geoană de a se retrage din CSAT este total contradictorie cu insistenţa dânsului de a impune în Protocolul coaliţiei prezenţa preşedintelui Senatului în această structură de siguranţă naţională", a declarat Băsescu.

Şeful statului a spus că Geoană a reuşit să impună în negocierile cu partenerii de guvernare prezenţa preşedintelui Senatului în CSAT, fapt concretizat printr-o Ordonanţă de urgenţă care modifica structura Consiliului.

"Este o schimbare radicală faţă de opţiunile pe care le avea (Mircea Geoană, referitor la componenţa CSAT, n.r.) acum şase luni. În orice caz, dacă am fi luat în seamă toate declaraţiile domnului Mircea Geoană, făcute în timp, probabil că ar fi trebuit să retragem trupele din Irak când nu-şi terminaseră misiunea, în 2006, sau ar fi trebuit, probabil, să avem ţara într-un derapaj economic neavând un acord de finanţare a rezervei Băncii Naţionale cu Fondul Monetar Internaţional. De aceea, am anumite suspiciuni asupra responsabilităţii cu care domnul Mircea Geoană face declaraţii publice", a spus Băsescu.

El a ţinut să precizeze că pe, 22 decembrie 2008, Parlamentul, deci implicit Senatul, al cărui preşedinte era la acea dată Mircea Geoană, a aprobat Hotărârea 32, prin care se aproba prelungirea prezenţei trupelor româneşti în Irak. Băsescu a menţionat că CSAT a aprobat, pe 20 ianuarie 2009, "în prezenţa domnului vicepreşedinte Mircea Geoană", rămânerea trupelor româneşti în Irak în baza solicitării Guvernului din acea ţară. Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak.

Preşedintele a menţionat că Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 2, din 5 februarie 2009, care a ratificat Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, negociat sub conducerea Ministerului de Externe, portofoliu deţinut de un reprezentant PSD. De asemenea, Băsescu a spus că ministrul de Externe a contrasemnat Ordonanţa.

De asemenea, şeful statului a spus că Ordonanţa a fost aprobată de Parlament prin Legea nr. 179 din 12 mai 2009, Cameră decizională fiind Senatul.

Băsescu a spus că, potrivit memorandumului, trupele româneşti nu pot staţiona pe teritoriul statului Irak după 31 iulie 2009.

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a anunţat, duminică, în ziua euroalegerilor, că se retrage din CSAT, el invocând faptul că nu admite folosirea imaginii pozitive a Armatei în scop electoral şi partizan de către preşedintele Băsescu, făcând referire la "acţiunile electorale" ale şefului statului din ultimele zile.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, săptămâna trecută, vizite militarilor români dislocaţi în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici