Băsescu şi Ungureanu, invitaţi la lansarea candidaţilor PDL la locale

PDL se bazează pe faptul că interesul lui Victor Ponta nu este acela de a prelua şefia Guvernului, iar democrat-liberalii fac planul de bătaie post-locale, notează ziarul "Gândul", menţionând că primul pas va fi invitarea preşedintelui şi a premierului la lansarea candidaţilor formaţiunii la locale.

645 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Ungureanu, invitaţi la lansarea candidaţilor PDL la locale

Băsescu şi Ungureanu, invitaţi la lansarea candidaţilor PDL la locale (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Bazându-se mai mult pe faptul că interesul lui Victor Ponta nu este acela de a prelua şefia guvernului acum decât pe calculele pe hârtie care, în urma ultimelor plecări din partid, ar da ceva emoţii guvernului Ungureanu la moţiunea de cenzură, pedeliştii fac planul de bătaie post-alegerile locale.

În calculele democrat-liberalilor prioritară este, în perioada dintre locale şi parlamentare, predarea la cheie lui Mihai Răzvan Ungureanu a unei platforme politice care ar însemna şi tragerea PDL la alegerile care urmează. Primul pas către oficializarea reîntoarcerii în politică a lui MRU va fi la lansarea oficială, din 6 mai, a candidaţilor PDL la alegerile locale, când premierul, dar şi preşedintele Traian Băsescu vor fi invitaţii de onoare, au declarat, pentru gândul, surse din partid.

După ce acest semnal va fi dat, democrat-liberalii au două variante de lucru. Prima, susţin surse democrat-liberale, este construirea unui structuri politice mai ample cu pilon principal PDL, însă un PDL curăţat în care "greii" să fie traşi pe linie moartă şi care să adune în jurul său atât partide care se revendică de la centru-drepta, cât şi ONG-urile apropiate partidului. De altfel, susţin aceleaşi surse, ultimele plecări din partid, între care şi cea a senatorului Petru Filip, sunt motivate de faptul că "dezertorii" nu se regăseau în planurile viitorului proiect.

Totodată, cei care ar putea aduce prejudicii de imagine unei construcţii cu vector de imagine Ungureanu fie s-au retras, fie li s-au oferit posturi în diverse instituţii publice. Spre exemplu, Adriean Videanu şi Radu Berceanu nu au în intenţie să mai candideze, acesta din urmă anunţându-şi decizia imediat după plecarea lui Sorin Frunzăverde din partid şi în condiţiile în care Emil Boc l-a nominalizat ca fiind "un pedelist adevărat". De asemenea, unul dintre oamenii influenţi în PDL, deputatul Gheorghe Albu, fost trezorier al partidului, a fost numit la CNVM, în vreme ce senatorului Radu F. Alexandru i s-a asigurat un post la CNA.

Chiar şi lui Emil Boc i se pregăteşte retragerea la Primăria Cluj, deficitul de imagine pe care fostul premier îl are la nivel naţional fiind considerat un dezavantaj pentru planurile politice imediate care îl includ pe Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul ar urma astfel să se afişeze alături de un PDL în care "reformiştii" să fie mult mai implicaţi. Cu Monica Macovei vicepreşedinte, ar urma să fie recuperat şi Cristian Preda, mai ales în condiţiile în care Ungureanu a ţinut explicit să-l nominalizeze când a făcut referire la declaraţia sa "lăsaţi intelectualii să facă politică".

De altfel, proiectul politic din jurul lui MRU a fost anticipat de Cristian Preda, imediat după plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL, când Emil Boc a vorbit despre tripleta Blaga-Videanu-Berceanu ca fiind "adevăraţii pedelişti"

"Un lucru e clar: tripleta şi generaţia pe care o reprezintă nu au resurse pentru a asigura succesiunea lui Boc şi a lui Traian Băsescu. Tot ceea ce pot face - tot ceea ce au arătat că sunt dispuşi să facă - e să arunce cu noroi în nou-veniţii din PDL sau în oamenii independenţi care vor cu disperare o alternativă . (…)De fapt, ceea ce "greii" nu au văzut e că o altă generaţie politică s-a născut. Spuneţi-i cum vreţi: generaţia 2012, generaţia Ungureanu, nu are importanţă. Generaţia aceasta e în PDL, e şi în afara PDL. (…)PDL poate profita de pe urma acestei generaţii sau îi poate bloca pentru un timp ascensiunea. Prima soluţie e mai inteligentă", a scris Cristian Preda pe blog.

În toate aceste calcule însă singurul dintre "grei" agreat deocamdată, este Vasile Blaga căruia i s-au predat frâiele partidului pentru campania electorală şi are şi o relaţie privilegiată cu Mihai Răzvan Ungureanu.

O a doua varintă de lucru pentru a-i asigura lui Ungureanu platforma politică îi are în vedere pe liberali. Mai exact, susţin surse democrat-liberale, se ia în calcul o revenire a premierului în PNL mizându-se pe o masă critică potrivnică lui Crin Antonescu după alegerile locale, ceea ce ar permite o refacere a dreptei pe scheletul unei alianţe PDL-PNL. Optimismul pedelist în ceea ce priveşte această variantă este dat atât de referirile recente ale lui Traian Băsescu referitoare la refacerea relaţiilor PDL-PNL, dar şi de ultimele declaraţii ale lui Ungureanu care a insistat că este membru PNL încă şi este dispus să se implice cerându-i public preşedintelui liberal să-l invite la o şedinţă a conducerii partidului.

Cu toate acestea, unii dintre liderii PDL susţin că această soluţie, chiar luată şi ea în calcul cu girul preşedintelui Traian Băsescu, ar însemna începutul oficial al sfârşitului PDL. Şi asta pentru că aceştia se tem de o migraţie masivă a democrat-liberalilor către un PNL şi, mai ales, de un calcul al premierului în logica Ungureanu-preşedinte, Victor Ponta-premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici