Băsescu susţine finanţarea de la buget a campaniilor electorale

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, marţi, susţinător al finanţării campaniilor electorale de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, menţionând că ideea trebuie explicată românilor şi că metoda poate fi introdusă începând din 2012.

47 afișări
Imaginea articolului Băsescu susţine finanţarea de la buget a campaniilor electorale

Băsescu susţine finanţarea de la buget a campaniilor electorale (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Trebuie să avem forţă să întrerupem mita electorală şi să curăţăm alegerile. Nu se poate face decât într-un singur fel: asumându-ne standarde de cost pe fiecare candidat şi dându-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura soluţie să terminăm cu clientela din afara clasei politice şi vă asigur că este infinit mai ieftin aşa decât ceea ce se întâmplă acum. Dacă lăsăm la liber finanţarea partidelor, nu vom face mare lucru în curăţarea clasei politice. Vă asigur că o să dispară şi din partide ideea «aoleu, trebuie să găsim candidat care are bani să-şi susţină campania»", a declarat Traian Băsescu, la o dezbatere ISP.

El a adăugat că "ar fi foarte sănătos" pentru clasa politică introducerea acestui tip de finanţare.

"Va trebui să explicăm românilor că atunci când reducem salarii nemernicii ăştia de politicienii au decis să finanţeze campaniile din buget. Trebuie să le explicăm că pierd mult mai mult altfel", a mai spus şeful statului.

El a mai spus că, în situaţia în care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci el va trebui să justifice prin facturi banii cheltuiţi.

"Trebuie să avem forţă să ne asumăm acest lucru, explicând românilor că pierd mult mai mult altfel, cu finanţarea netranparentă a cumpărării de găleţi, şepcuţe, de kilograme de ulei şi zahăr duse la poartă şi aşa mai departe", a adăugat Băsescu.

El a mai precizat că noul tip de finanţare poate fi introdus începând cu alegerile din 2012, fiind doar o chestie de alocare de resurse. "Nu va fi mai mare de 10% decât sunt costurile în sistemul actual, deşi aparent acum nu sunt", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici