BIO: Ponta, de la “micul Titulescu” la funcţia supremă în PSD

Victor Ponta, social-democratul care a intrat în partid pe vremea lui Adrian Năstase pentru a-şi căpăta, în scurt timp, porecla "micul Titulescu", a fost, pe rând, procuror, secretar de stat şi ministru, iar mai nou este preşedinte al PSD.

684 afișări
Imaginea articolului BIO: Ponta, de la “micul Titulescu” la funcţia supremă în PSD

BIO: Ponta, de la “micul Titulescu” la funcţia supremă în PSD (Imagine: Mediafax Foto)

Victor-Viorel Ponta s-a născut la 20 septembrie 1972, în Bucureşti, are doi copii şi se află la a doua căsătorie. Ponta este soţul eurodeputatului PSD Daciana Sârbu, fiica social-democratului Ilie Sârbu, vicepreşedinte al PSD şi ministru al Agriculturii în Guvernele Năstase şi Boc.

În 1995 devine absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Opt ani mai târziu devine doctor în Drept Penal Internaţional.

Din 1998 până în 2002, Ponta a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, iar din octombrie 2002 este lector universitar la catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane.

Victor Ponta a fost procuror, în perioada 2001-2004. Activitatea ca procuror îl face remarcat de Adrian Năstase, care îl aduce în Guvern, ca secretar de stat, şef al Corpului de Control al Guvernului.

În noiembrie 2002, este ales preşedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Năstase remarcă faptul că poaspătul lider seamănă din profil cu Nicolae Titulescu şi devine astfel "micul Titulescu".

Ponta a deţinut, între 2004 şi 2008, funcţia de deputat PSD de Gorj şi secretar al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor şi a fost ministru delegat pentru Controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării Acquisului Comunitar.

El a fost, din septembrie 2006, vicepreşedinte al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor. Se remarcă în conflictele directe cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistraţilor.

Ponta a obţinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30 noiembrie 2008.

În timpul guvernului PDL-PSD a fost ministru-delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

El a fost purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, în toamna anului 2009.

Şi-a anunţat candidatura la şefia PSD cu mai puţin de o săptămână înainte de Congres, plecând, oficial, de la ideea că este nevoie de alternativă în partid la Mircea Geoană.

În ziua Congresului PSD, 20 februarie 2010, Miron Mitrea şi Radu Mazăre, care îşi anunţaseră candidaturile pentru funcţia de preşedinte, renunţă şi îşi declară sprijinul pentru Ponta.

Actualul preşedinte al PSD este cunoscut şi pentru pasiunea pentru baschet şi raliuri. În 1989 a fost Campion Naţional de Juniori la Baschet, la Steaua Bucureşti, iar în 2008 - Campion Naţional de Raliuri, la Cupa Dacia Ursus, în echipaj cu Edwin Keleti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici