Boc a cerut modificarea legii de funcţionare a Guvernului

Premierul interimar, Emil Boc, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că a solicitat Parlamentului să facă o modificare a legii de organizare a Guvernului, astfel încât Guvernul interimar să poată trimite proiectul de buget pe 2010.

21 afișări
Imaginea articolului Boc a cerut modificarea legii de funcţionare a Guvernului

Premierul Emil Boc (Imagine: Mediafax Foto)

"Avem preocuparea în acest moment de a cere Parlamentului - şi am şi răspuns preşedintelui Geoană - să facă o modificare a legii de organizare şi funcţionare a Guvernului astfel încât să permită Guvernului trimiterea proiectului de buget pe 2010 la Parlament", a spus Boc.

El a explicat că Hotărârea Parlamentului este doar o "declaraţie de bună-intenţie".

"O hotărâre, ştie orice jurist, nu modifică o lege. Numai o lege poate modifica o lege, şi anume e nevoie de un proiect de lege de modificare a legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, care să spună că Guvernul nu poate iniţia proiecte de legi, cu excepţia bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale", a precizat premierul interimar.

Boc a menţionat că un asemenea act normativ trecut de ambele Camere şi publicat în Monitorul Oficial dă dreptul legal Guvernului să înainteze proiectul de buget.

"În rest, Hotărârea Parlamentului produce efecte între parlamentari, dar nimic mai mult", a mai spus Boc.

Liderul PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat, luni, speranţa ca Legea răspunderii ministeriale să fie modificată de Senat, astfel încât ultimul obstacol de natură legal-procedurală să fie îndepărtat, iar Guvernul demis să nu mai aibă niciun motiv să refuze trimiterea bugetului către Parlament.

"Azi (luni - n.r.) momentul cel mai important este la Senat, unde sperăm să putem să modificăm Legea răspunderii ministeriale, permiţând astfel Guvenrului demis să înainteze un buget către Parlament. Astfel, ultimul obstacol de natură legal-procedurală va fi îndepărtat şi, pe baza Hotărârii Parlamentului, Guvernul Boc, cel care probabil va rămâne până la 6 decembrie, nu va avea niciun motiv să refuze înaintarea bugetului", a declarat Geoană, înaintea şedinţei BPN al PSD.

Liderul PSD a arătat, totodată, că în cursul zilei de luni va fi prezentat în Parlament şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală, convenit cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici