Boc: Cred că lecţia pe care ne-a dat-o CE privind Legea ANI este valabilă şi pentru senatori

Premierul Emil Boc a declarat marţi că, în opinia sa, senatorul UDMR Gyorgy Frunda nu este cel care a "întors" Legea ANI la Senat, întrucât acesta este unul singur, el apreciind, însă, că lecţia pe care a dat-o Comisia Europeană României privind Legea ANI este valabilă şi pentru senatori.

19 afișări
Imaginea articolului Boc: Cred că lecţia pe care ne-a dat-o CE privind Legea ANI este valabilă şi pentru senatori

Boc: Cred că lecţia pe care ne-a dat-o CE privind Legea ANI este valabilă şi pentru senatori (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

Boc şi-a exprimat speranţa ca Legea ANI, după ce va fi adoptată de Cameră în variantă veche, să nu mai fie amendată de Senat, aşa cum s-a întâmplat anterior şi a apreciat că senatorii, ca toţi parlamentarii, au învăţat din experinţa ultimului Raport de ţară pe Justiţie.

Boc a fost prezent, marţi, la şedinţa Comisiei Juridice a Camerei, reunită pentru a pune de acord Legea ANI cu decizia CCR şi a stabili forma actului normativ care se va dezbate în cadrul sesiunii extraordinare a acestui for legislativ. Boc a precizat că Guvernul susţine forma Legii ANI adoptată de Cameră.

Întrebat ce garanţii are că Legea ANI nu va fi amendată din nou la Senat, aşa cum s-a întâmplat anterior, Boc a spus: "Eu sper că fiecare politician din România a învăţat din ultima experienţă a Raportului de ţară. Aici nu e vorba de interes personal, ci de interesul ţării. Cei care nu au înţeles acest lucru nu mai au ce căuta în Parlamentul României, pentru că în Parlament serveşti inetresul naţional. Cine are de ascuns în materie de avere, locul lui nu e în Parlamentul României", a spus Boc.

Întrebat dacă a discutat cu colegii de coaliţie, respectiv cu UDMR, în condiţiile în care senatorul Gyorgy Frunda ar fi "întors" Legea ANI în Camera superioară a Parlamentului, Boc a explicat că Frunda este un singur senator şi că nu crede că el a făcut acest lucru de unul singur.

"Nu cred. El este un senator şi cred că lecţia pe care ne-a dat-o Comisia Europeană este valabilă şi pentru senatori şi pentru cei care doresc transparenţa declarării averilor este un moment al adevărului", a spus Boc.

Boc a răspus, totodată, şi reproşurilor liberalilor, exprimate de deputatul Tudor Chiuariu, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, pentru a pune de acord Legea ANI cu decizia Curţii Constituţionale, referitoare la faptul că toată Legea ANI ar fi neconstituţională.

"Există precedentul cu Legea funcţionarilor publici, care s-a întors în Parlament şi a fost modificată şi pusă în acord cu decizia Curţii. Şi în acest caz, procedural, legea se întoarce la Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii. Procedural, în acest moment, ca să nu se piardă timpul - cei de la liberali doresc să se amâne, să se tergiverseze, să se blocheze funcţionarea ANI - este ca, pe baza deciziei Curţii, se reexaminează, intră la Senat şi se adoptă în formă finală", a spus Boc.

Premierul a susţinut, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei juridice a Camerei, că Legea ANI se află într-un moment procedural al adoptării, în urma deciziei CC, proiectul urmând a fi reexaminat de Parlament, respectiv de Cameră, apoi de Senat.

"În consecinţă, Camera este prima care trebuie să pună în acord textul legii cu decizia Curţii. În al doilea rând, Curtea critică forma adoptată de Senat, nu cea adoptată de Cameră. Punctul de vedere al Guvernului este că forma adoptată de Cameră, la propunerea Guvernului, răspunde exigenţelor Guvernului, Uniunii Europene şi românilor. Ce a votat Senatul nu corepunde cu exigenţele Uniunii Europene", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei, că Guvernul susţine forma actului normativ adoptat de către Camera Deputaţilor şi a solicitat deputaţilor reintroducerea în lege a prevederilor respinse de Senat.

Curtea Constituţională a decis, în 19 iulie, că este neconstituţională legea adoptată de Parlament privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Noua Lege ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării, se arată în raportul CE din 20 iulie.

Executivul UE a "invitat" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici