Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Liz Truss, ministrul de Externe britanic. Necesitatea finalizării şi semnării noii Declaraţii Comune de Parteneriat Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe lista de subiecte

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi o întrevedere bilaterală cu omologul britanic, Liz Truss, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai NATO care a avut loc la Sediul Cartierului General al NATO de la Bruxelles în perioada 6 – 7 aprilie 2022.

229 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Liz Truss, ministrul de Externe britanic. Necesitatea finalizării şi semnării noii Declaraţii Comune de Parteneriat Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe lista de subiecte

FOTO Aurescu/ Facebook

Cei doi miniştri au discutat situaţia de securitate regională, cu accent pe spaţiul Marii Negre, şi modalităţile concrete de răspuns ale NATO la noul context de securitate din regiunea euroatlantică, precum şi modalităţi concrete de intensificare a cooperării româno-britanice în acest context.

De asemenea, cei doi interlocutori au reiterat importanţa continuării susţinerii ferme a Ucrainei, inclusiv prin măsuri pentru creşterea rezilienţei acestui stat, precum şi a partenerilor vulnerabili din regiune. În context, cei doi miniştri au subliniat importanţa continuării sprijinului susţinut pentru Republica Moldova, arată MAE într-un comunicat.

Astfel, cei doi şefi ai diplomaţiilor au agreat continuarea contactelor bilaterale strânse şi a cooperării la nivel aliat în vederea adaptării răspunsului NATO şi al statelor aliate la actualele evoluţii de securitate, inclusiv pentru implementarea accelerată a deciziilor adoptate de lideri la Summitul din 24 martie, ministrul Aurescu referindu-se mai ales la operaţionalizarea accelerată a Grupului de Luptă în România şi la urgentarea procesului de transformare şi adaptare a NATO. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat contribuţia Regatului Unit la postura NATO pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, iar în cazul României în domeniul poliţiei aeriene NATO.

Secretarul de stat britanic Liz Truss a apreciat poziţionarea a României faţă de evoluţiile actuale din vecinătatea sa şi a fost de acord cu privire la necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, de o manieră unitară, echilibrată şi coerentă.

În plan bilateral, şeful diplomaţiei române a reliefat prioritatea acordată de către România imprimării Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit a unui nivel de ambiţie superior, în baza unei structurări mai bune a colaborării şi a unei coordonări politice regulate, inclusiv având în vedere evoluţiile recente în plan bilateral, european şi global.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la necesitatea finalizării şi semnării noii Declaraţii Comune de Parteneriat Strategic dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici