Premierul Viorica Dăncilă anunţă că Guvernul va adopta, prin OUG, Codul Administrativ

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, în debutul şedinţei de Guvern, că marţi va fi adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, Codul Administrativ.

1628 afișări
Imaginea articolului Premierul Viorica Dăncilă anunţă că Guvernul va adopta, prin OUG, Codul Administrativ

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta marţi, prin OUG, Codul Administrativ

„Adoptăm astăzi (marţi - n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, de marţi.

„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administraţia Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a completat premierul.

Şeful Executivului a adăugat că OUG pe Codul administrativ prevede reglementări referitoare la procedurile cadru privind licitaţiile publice.

„După cum ştiţi am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de Consilii Judeţene va creşte întru-cât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea aducem soluţii şi în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a conchis Dăncilă.

Taguri:
dăncilă,
cod,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici