Gorghiu şi Macovei îi cer demisia lui Oprescu - REACŢII ale politicienilor români după reţinerea primarului Sorin Oprescu pentru luare de mită

Mai mulţi politicieni au reacţionat, sâmbătă, după reţinerea primarului Sorin Oprescu pentru luare de mită, susţinând că acesta trebuie să demisioneze dacă va fi arestat. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu îi cere, într-o postare pe Twitter, demisia primarului general Sorin Oprescu, după reţinerea acestuia de DNA, ea afirmând că soluţia potrivită pe viitor este "o administraţie nouă, integră, liberală".

1489 afișări
Imaginea articolului Gorghiu şi Macovei îi cer demisia lui Oprescu - REACŢII ale politicienilor români după reţinerea primarului Sorin Oprescu pentru luare de mită

Cristian Buşoi (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Alina Gorghiu îi cere demisia lui Sorin Oprescu: Soluţia pe viitor este o administraţie PNL

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu îi cere, într-o postare pe Twitter, demisia primarului general Sorin Oprescu, după reţinerea acestuia de DNA, ea afirmând că soluţia potrivită pe viitor este "o administraţie nouă, integră, liberală".

"După reţinerea lui Sorin Oprescu, soluţia potrivită azi – demisia. Iar soluţia potrivită în viitor – o administraţie nouă, integră, liberală", a scris Gorghiu.

Monica Macovei: Demisia lui Oprescu e obligatorie. Corupţia a transformat Bucureştiul în câmp tactic al mafiei

Demisia lui Sorin Oprescu din funcţia de primar general al Capitalei este obligatorie, "corupţia endemică şi managementul neperformant de la nivelul administraţiei transformând Bucureştiul într-un câmp tactic al mafiei locale", precizează Monica Macovei.

"Sorin Oprescu este cel de-al treilea edil din Bucureşti reţinut de procurorii DNA, după Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, fiind cu toţii acuzaţi că au creat grupuri infracţionale prin care furau în mod organizat din banii publici, în interes personal şi de grup. Corupţia endemică şi managementul neperformant de la nivelul administraţiei au transformat de ani de zile capitala într-un câmp tactic al mafiei locale", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de M10, formaţiunea condusă de Monica Macovei.

Potrivit sursei citate, demisia primarului Sorin Oprescu este obligatorie, ca prim pas pentru recuperarea Capitalei de către bucureşteni.

PNL: Funcţia de primar general, a doua funcţie ca importanţă electorală, a fost compromisă

PNL cere în mod public demisia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut pentru acuzaţii de corupţie, afirmând că a doua funcţie ca importanţă electorală din Romania a fost profund compromisă, iar prezumţia de nevinovăţie nu trebuie să fie o monedă de şantaj la adresa opiniei publice.

"Dacă instanţa îi va confirma astăzi (duminică – n.r.) mandatul de arestare lui Sorin Oprescu, atunci, este evident că demisia acestuia din funcţie este obligatorie. Soluţia potrivită a zilei de azi este demisia - un gest de onoare pe care domnul Oprescu l-ar putea face, dincolo de prezumpţia de nevinovăţie care există. Din păcate pentru bucureşteni, a doua funcţie ca importanţă electorală din România a fost profund compromisă", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, "PNL îşi reafirmă angajamentul de a lupta pentru o administraţie în care cetăţenii să îşi recapete încrederea" şi îi cere lui Sorin Oprescu "să nu murdărească şi mai tare imaginea instituţiei pe care o conduce de atâta timp".

"PNL susţine cu ţărie prezumpţia de nevinovăţie", însă, afirmă ca aceasta nu trebuie să fie "o monedă de şantaj la adresa op

PMP: Oprescu trebuie să demisioneze înainte de a aduce un prejudiciu de imagine uriaş

Sorin Oprescu ar trebui să demisioneze din funcţia de primar al Capitalei, înainte de a aduce un "prejudiciu de imagine uriaş" bucureştenilor, reţinerea sa de procurorii DNA arătând că, în prezent, "corupţia la nivel înalt pare să nu aibă sfârşit", consideră preşedintele PMP, Eugen Tomac.

"Rezonanţa internă şi externă a acestui caz fără precedent, chiar şi pentru o ţară recunoscută pentru o administraţie profund coruptă, îl obligă pe Sorin Oprescu să demisioneze imediat din funcţia de primar general, înainte de a  aduce un prejudiciu de imagine uriaş bucureştenilor", a declarat Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă.

Nicuşor Dan: Sorin Oprescu trebuie să demisioneze

Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul şi fost candidat la Primăria Generală, spune că Sorin Oprescu trebuie să demisioneze, reţinerea primarului general pentru fapte de corupţie confirmând demersul USB de strângere de semnături pentru demiterea edilului.

"La sfârşitul lunii iulie am făcut o analiză a activităţii celor 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în care am subliniat amploarea fenomenului corupţiei la nivelul acestei instituţii. Le-am cerut atunci bucureştenilor să vină alături de noi şi să ne susţină în demersul nostru de a strânge semnături pentru demiterea lui Oprescu. (...) Sorin Oprescu, capul corupţiei din Primăria Capitalei, trebuie să demisioneze chiar astăzi", susţine Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

Buşoi (PNL): Este o situaţie tristă. Se impune de urgenţă demisia lui Oprescu dacă va fi arestat

Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că se impune de urgenţă demisia lui Sorin Oprescu din funcţia de primar al Capitalei dacă acesta va fi arestat şi acuzaţiile împotriva lui vor fi confirmate de instanţă.

"Este o situaţie tristă pentru imaginea Bucureştiului şi imaginea României. Pentru mine este de neînţeles cum de un primar general care are deja un consilier reţinut pentru fapte de corupţie se poate preta la astfel de gesturi. Dacă acuzaţiile care i se aduc vor fi confirmate de către instanţă şi se va lua o măsură care va însemna arest cred că se impune de urgenţă demisia dlui. Oprescu din funcţia de primar general al Capitalei. (...) Nu se poate continua cu situaţia de a rămâne în funcţie ca primar general o persoană care s-a pus într-o astfel de situaţie", a declarat Cristian Buşoi.

Dragnea: Competiţia pentru Capitală se resetează. Pentru stânga nu e un lucru bun

"Din punct de vedere politic este adevărat că scena politică, sau mai bine zis competiţia politică pentru Primăria Capitalei se resetează total în urma acestui necaz a lui Sorin. Pentru stânga nu este un lucru bun, nu este un lucru fericit, nu este ceva care ne bucură, o să vedem cum decurge dosarul, cercetările, dar repet, ne aflăm în faţa unei situaţii complet noi. PSD trebuie să se gândească serios la o candidatură serioasă şi credibilă pentru Primăria Capitalei şi cred că vom avea această putere", a declarat Liviu Dragnea, la postul de televiziune Antena 3.

Preşedintele interimar al PSD a afirmat că regretă poziţia în care se află Sorin Oprescu, amintind de prietenia politică ce i-a legat muţi ani.

"Nu îmi este foarte uşor să vorbesc despre subiectul ăsta. Regret foarte mult şi îmi pare foarte rău de ce se întâmplă cu Sorin Oprescu. Omeneşte vorbind ne-am cunoscut de mulţi ani, a fost în PSD o figură importantă şi ca independent când a fost susţinut de USL şi de PSD, omeneşte îmi pare foarte rău", a arătat Dragnea exprimându-şi, totodată, speranţa că Sorin Oprescu va fi găsit nevinovat.

 

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la şeful unei instituţii din primărie, care ar fi intermediat mita.

"În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti", se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pen de urgenţă demisia lui Oprescu dacă va fi arestat tru Sorin Oprescu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici