Călin Popescu Tăriceanu: Fantoma comunismului încă mai bântuie. Unii funcţionari de la Bruxelles apreciază asta

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, în şedinţa de plen în care a fost prezent şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre faptul că în România încă mai bântuie fantoma comunismului, în cadrul instituţiilor de forţă, iar unii funcţionari de la Bruxelles apreciază asta.

757 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: Fantoma comunismului încă mai bântuie. Unii funcţionari de la Bruxelles apreciază asta

Călin Popescu Tăriceanu: Fantoma comunismului încă mai bântuie. Unii funcţionari de la Bruxelles apreciază asta (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

”Statul se pune la dispoziţia cetăţenilor şi se străduieşte să ofere serviciile necesare unei vieţi tot mai decente. Să recunoaştem că cele mai puţine transformări le-a avut versantul represiv al statului, prin instituţiile de forţă, prin parchete, prin destule curţi de justiţie, fantoma comunismului încă mai bântuie. Mentalitatea şi procedurile nu s-au primenit îndeajuns. Ceea ce stârneşte uimirea societăţii de câţiva ani este că tocmai această componentă insuficient reformată a statului pare să fie apreciată de unii funcţionari de la Bruxelles. Cel puţin atunci când tratează cu România, anumiţi funcţionari ai Comisie Europene par să fi pierdut ştiinţa părinţilor fondatori de a recunoaşte şi de a respinge derapajele autoritare şi discreţionare ale agenţiilor represive ale statului. Noi care am trăit experienţa totalitară, am învăţat să nu confundăm represiunea nedreaptă şi abuzul de putere cu statul de drept. N-ar trebui să lăsăm astăzi să cadă alte cortine, de data această de catifea, menite să opereze distincţii în rândul statelor membre.Tocmai de aceea şi pentru a evita ca insatisfacţiile să se difuzeze şi să se acumuleze în societate, este nimerit să ne întoarcem în căutarea inspiraţiei la gândirea părinţilor fondatori”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a mai declarat că la 60 de ani de la formarea comunităţilor europene şi la 10 ani de la integrarea României, ”e cazul să constatăm că speranţele pe care naţiunile occidentale şi le-au pus în procesul de constituire europeană s-au dovedit prin excepţie cel mai bun sfat pe care popoarele Europei l-au primit vreodată.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, în plenul reunit al Parlamentului, că România trebuie să poată deveni membră a Spaţiului Schengen „cât mai curând posibil”, acesta fiind un loc „meritat” şi "natural" pentru România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici