Cătălin Predoiu: România nu a avut un model economic propriu în ultimii 23 de ani

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, susţine că România nu a avut timp de 23 de ani un model economic propriu şi că a mers din improvizaţie în improvizaţie, totul începând cu o privatizare de care nu s-a ştiut să se profite în anii ’90.

184 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu: România nu a avut un model economic propriu în ultimii 23 de ani

Cătălin Predoiu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Noi nu am avut timp de 23 de ani un model economic propriu României, croit pe atuurile noastre, croit pe calităţile noastre, croit pe avantajele noastre. Noi am trăit, economic vorbind, din improvizaţie în improvizaţie. A venit peste noi globalizarea în anii ‘90 nici nu am ştiut ce ni se întâmplă. Ne-am trezit că privatizarea a măturat tot ce însemna industrie profitabilă, restul a intrat în faliment. Dar de aceste privatizări nu am ştiut să profităm, am negociat prost contractele, nu ne-am uitat cui vindem industriile noastre, nu am avut grijă să ne protejăm industrii strategice şi astăzi plângem că nu avem controlul lor", a declarat Predoiu, joi seară, la Constanţa.

El a afirmat că 75 la sută din exportul României este realizat de firme cu capital străin.

"Vorbind de creşteri economice şi de export, 75 la sută din exportul României este făcut de companii cu capital străin. E foarte bine că avem companii cu capital străin în România, dar cu cel românesc ce se aude? Unde credeţi că se opresc profiturile acestor exporturi? Vă spun eu. Nu aici, aici rămân doar locuri de muncă. Eu cred că noi putem mai mult decât să muncim, eu cred că noi putem să muncim şi să câştigăm în mod cinstit pentru noi şi familiile noastre", a precizat prim-vicepreşedintele PDL.

El a mai spus că România nu are, în prezent, o strategie energetică, în timp ce Germania are această strategie conturată pe următorii 30 de ani.

"Germania are o strategie economică şi energetică pe 30 de ani. Vreţi să ştiţi pe câţi ani e construită strategia noastră energetică ? Nu există. Noi am avut o strategie energetică, a operat până în 2012, acum mai mult ca niciodată e nevoie de încă una pentru că a dispărut proiectul Nabucco şi strategia noastră energetică era construită pe acest proiect Nabucco. Era obligat Guvernul Victor Ponta să pună în aplicare o astfel de strategie în acest an în luna septembrie. Ei s-au angajat, că nu i-a crezut nimeni, asta e o altă poveste. Există declaraţie publică în primăvara acestui an. Victor Ponta: «în luna septembrie avem strategie energetică». Vine luna septembrie şi domnul Niţă ne anunţă senin că nu are nicio strategie energetică şi că o face la anul, eventual", a declarat CăCătălin Predoiu

El şi-a prezentat, joi seară, la Constanţa, proiectul în cadrul campaniei de desemnare a candidatului PDL la Preşedinţie.

Manifestarea, organizată la Casa de Cultură, nu a fost lipsită de incidente. Chiar la începutul discursului preşedintelui organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Gigi Chiru, un tânăr s-a ridicat din sală şi a spus că el s-a înscris în partid ca să-l susţină pe Traian Băsescu şi a vrut să ştie dacă mai sunt oameni în sală care să facă acest lucru. Chiru l-a rugat să aştepte sesiunea de întrebări pentru a lua cuvântul, dar tânărul respectiv a plecat din sală, fiind însoţit şi de alte persoane, plecarea lor având loc pe fondul huiduielilor unei părţi din public.

Înainte de a părăsi incinta, tânărul a spus "Adevărata dreaptă este Traian Băsescu".

Gigi Chiru a continuat apoi spunând: "Ţin cu Traian Băsescu mai mult decât crezi dumneata şi ţin cu PDL".

Gestul tânărului a fost sancţionat şi de Cătălin Predoiu, care în discursul său l-a acuzat pe acesta de lipsă de respect. "Unde s-a ajuns cu lipsa de respect dintre noi? Dumneavoastră aţi venit aici civilizat, ne-aţi aşteptat, aţi avut răbdare, aţi vrut să ne auziţi, Gigi Chiru a spus foarte simplu, toată lumea poate să vorbească după, aşa e procedura, aşa e regula. Nu, cineva a vrut să facă scandal, să tragă presa după el şi să pună în umbră tot efortul dumneavoastră. Vedeţi ce înseamnă lipsa de respect? Un om care ignoră 800 de oameni", a spus Predoiu.

Alegerile pentru desemnarea candidatului PDL la Preşedinţie în judeţul Constanţa vor avea loc sâmbătă, 30 noiembrie. Membrii Partidului Democrat Liberal vor putea vota în şase secţii de vot, în Constanţa, Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari şi Cobadin. Secţiile de vot sunt organizate în sediile PDL din cele şase localităţi şi vor fi deschise între orele 9.00-17.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici