Câteva mii de persoane, la manifestările de Ziua Unirii, de la Focşani. Au participat Dragnea şi Duşa

Câteva mii de persoane au participat, vineri, la Focşani, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii, la eveniment fiind prezenţi vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, alături de oficilităţi locale.

188 afișări
Imaginea articolului Câteva mii de persoane, la manifestările de Ziua Unirii, de la Focşani. Au participat Dragnea şi Duşa

Câteva mii de persoane, la manifestările de Ziua Unirii, de la Focşani. Au participat Dragnea şi Duşa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Manifestările au început în jurul orei 15.30, când pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Focşani a avut loc o scenetă interpretată de actori ai Teatrului Naţional Bucureşti, în care au fost prezentate evenimentele ce au dus la Unirea Principatelor din 1859, începând de la Burebista.

Oamenii au purtat fulare, steguleţe şi cocarde tricolore, primite de la autorităţile locale.

La eveniment au participat ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

De asemenea, au fost prezenţi primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi prefectul Cătălin Popescu şi primari ai localităţilor vrâncene.

Consilierii judeţeni din Vrancea s-au întrunit vineri, la ora 15.00, înaintea începerii manifestărilor, într-o şedinţă de îndată la sediul Consiliului Judeţean, în cadrul căreia au decis ca actorul Radu Beligan să fie declarat cetăţean de onoare al judeţului.

Radu Beligan a primit distincţia pe esplanada din Piaţa Unirii din Focşani, unde au avut loc manifestările prilejuite de Ziua Unirii.

Maestrul Radu Beligan a spus că ideea unirii dintre Moldova şi Ţara Românească a fost lansată încă din secolul al XVIII-lea, un rol important jucându-l propaganda unionistă întreprinsă de liderii partidelor istorice din cele două ţări.

"Cred cu tărie că printre noi, printre dumneavoastră, toţi cei care s-au adunat aici, se găsesc urmaşii celor care acum 155 de ani au sfidat opiniile unora dintre cele mai mari puteri ale lumii şi au înfăptuit prima unire. Acest lucru a fost posibil datorită acelor oameni minunaţi care au înţeles că pentru acel bine suprem, fără renunţarea de sine şi fără devotamentul acestor oameni, probabil că la ora actuală am fi fost un fel de triburi lipsite de coeziune", a arătat Radu Beligan.

Manifestările de la Focşani s-au încheiat în jurul orei 17.30, fără incidente.

Peste 2.000 de persoane au participat, vineri, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii. La evenimente au fost prezenţi şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, precum şi mai mulţi miniştri, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. De asemenea, la manifestări au participat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, prefectul judeţului, Romeo Olteanu, şi şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

La începutul manifestărilor, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, au fost huiduiţi, participanţii scandând mesaje şi împotriva premierului şi a şefului statului, care nu au participat la evenimente.

La evenimente au participat şi liderul PDL, Vasile Blaga, dar şi Gheorghe Flutur.

În Piaţa Unirii din Iaşi s-au aflat şi manifestanţi anti-Roşia Montană, care, la intonarea imnului de stat, au strigat "Uniţi salvăm toată România".

Unii dintre manifestanţi au avut pancarte pe care scria "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata", precum şi "La Roşia Montană sunt şi oameni nu doar aur", "Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti".

În Piaţa Unirii din Iaşi au fost mobilizaţi sute de poliţişti şi jandarmi. În zonă au fost amplasate garduri metalice, iar în perimetrul de lângă scenă au avut acces doar oficali şi susţinători ai partidelor.

La finalul evenimentului, participanţii au primit fasole cu cârnaţi şi vin fiert.

Hora Unirii nu s-a dansat, vineri, la Iaşi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii, în semn de respect pentru victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, aceasta fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici