Ce scrie presa din Moldova despre vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău

Ziarele din Republica Moldova comentează vizita de miercuri a preşedintelui român Traian Băsescu la Chişinău, unele dintre ele privind cu scepticism ideea unei uniri cu România, relatează postul de radio Europa Liberă în pagina electronică.

1743 afișări
Imaginea articolului Ce scrie presa din Moldova despre vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău

Ce scrie presa din Moldova despre vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Ziarul "Adevărul" a publicat un editorial cu titlul "Şi noi vă iubim, dar vrem mai mult”. Redactorul-şef al cotidianului, Alina Ţurcanu, se întreabă în articol ce s-ar întâmpla dacă moldovenii le-ar cere românilor unirea, referindu-se la o declaraţie a lui Traian Băsescu - "Cereţi unirea şi o vom face!" - într-un cadru mai informal, la o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Alte articole despre vizita preşedintelui român menţionează unele "restanţe" în dialogul moldo-român, ca de exemplu milioane de euro promise Republicii Moldova de către România în 2010, care nu au fost acordate nici până în prezent, probleme cu vizele şi permisele de "mic trafic" de frontieră.

Adevărul îl citează pe directorul Centrului Român pentru Politici Europene Cristian Ghinea, care a apreciat că Basescu i-a dat o replică foarte bună liderului PCRM Vladimir Voronin.

Liderul PCRM "şi-a schimbat opinia ca o vuvuzea după cum bate vântul şi promovează acum proiectul euroasiatic - o idee în capul lui Putin", a afirmat Ghinea. "Trebuie să fim foarte atenţi ce se întâmplă cu Ucraina. Atât timp cât această ţară nu aderă la pactul euroasiatic, Republica Moldova este la adapost, întrucât nu poti face uniunea cu Rusia peste Ucraina", a adăugat el.

Redactorul-şef coordonator al "Ziarului National" Sorina Stefârta speră că preşedintele României cunoaşte nişte "dedesubturi promiţătoare", atunci când zice că "R.Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului declanşat cu mulţi ani în urmă - apropierea de UE şi, implicit, parafarea Acordului de Asociere", fiind sincer atunci când crede că nu vor exista provocari din partea Rusiei înainte de Summitul de la Vilnius, deoarece Moscova se respectă prea mult pentru a face aşa ceva. "Da, Doamne, dar nu cred!..", adaugă Stefârta.

Directorul ziarului "Timpul" Constantin Tănase consideră că Băsescu este "singurul preşedinte român care i-a iubit sincer pe moldoveni şi le-a întins o mână de ajutor". "Precum e diferită Moldova, aşa e diferită atitudinea faţă de Băsescu", scrie Tanase.

"În afară de ură sinceră la unii şi uşoare nemulţumiri şi gelozii în inimile liderilor politici, cu adevărat sinceri şi cu inima deschisă a fost aşteptat preşedintele român de către basarabenii simpli, care cred în unire şi care întotdeauna l-au iubit şi l-au votat. Traian Băsescu va rămâne în istoria relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti ca singurul preşedinte român care i-a iubit sincer pe moldoveni şi le-a întins o mână de ajutor", a afirmat acesta.

Postul de radio "Vocea Rusiei" îl citează pe analistul politic Vitalie Andrievski, care consideră că vizita lui Băsescu nu va contribui cu nimic la dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE), fiind "un show diplomatic" care nu va aduce nimic, nici pozitiv, nici negativ.

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova Igor Dodon a comentat pe blogul său că "vizita preşedintelui unei ţări vecine este întotdeauna binevenită pentru Republica Moldova", dar este "inacceptabil când vizita unui şef de stat se transformă în lecţii de politică externă şi internă".

Dodon este nemulţumit că Băsescu a respins ideea unei federalizări a Republicii Moldova în vederea soluţionării conflictului transnistrean şi îi recomandă preşedintelui român "să se preocupe de integritatea teritorială a propriei ţări şi să nu-şi impună părerea cu privire la politica internă" a moldovenilor.

Liderul socialiştilor susţine că declaraţiile lui Băsescu sugerează indirect "ideea că dacă Transnistria nu poate fi integrată ca raioane, ea ar putea fi abandonată definitiv, de dragul integrării europene a Republicii Moldova, cu o ulterioară anexare la România (...), după destrămarea UE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici