Cioloş, prezent la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi guvern europeni privind Turcia. România a cerut la ASEM înfiinţarea unui Tribunal Internaţional pentru condamnarea crimelor terorismului

Premierul Dacian Cioloş a participat, sâmbătă dimineaţă, la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi de guvern europeni participanţi la summitul ASEM privind situaţia din Turcia, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIADAX.

950 afișări
Imaginea articolului Cioloş, prezent la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi guvern europeni privind Turcia. România a cerut la ASEM înfiinţarea unui Tribunal Internaţional pentru condamnarea crimelor terorismului

Cioloş, prezent la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi guvern europeni privind Turcia

''În dimineaţa zilei de sâmbătă, premierul Dacian Cioloş a participat la o reuniune informală de coordonare între şefii de stat şi de guvern europeni aflaţi la summit privind situaţia din Turcia'', potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

În urma reuniunii informale a rezultat o declaraţie de presă comună a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, a şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Înaltului reprezentant pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Discuţiile celui de al 11-lea Summit ASEM s-au concentrat pe tema ''20 de ani de ASEM: un parteneriat pentru viitor prin conectivitate'', participanţii evaluând progresele înregistrate de la ultima reuniune şi stabilind direcţiile de cooperare în următorul deceniu.

''Premierul Dacian Cioloş a avut o intervenţie referitoare la 'Promovarea parteneriatului în cadrul ASEM pentru o mai mare conectivitate', unde a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de inter-conectare dintre Europa şi Asia, fie că este vorba despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie, despre comunicaţii sau relaţii interumane si culturale. Prim-ministrul Dacian Cioloş a evidenţiat avantajele conferite de poziţia geografică a României şi legătura prin fluviul Dunărea'', potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

În cadrul sesiunii dedicată discutării aspectelor principale de pe agenda internaţională şi măsurilor pentru combaterea terorismului, şeful Executivului a promovat iniţiativa României de înfiinţare a unui Tribunal Internaţional pentru condamnarea crimelor terorismului.

Cât priveşte activitatea ASEM, Dacian Cioloş a susţinut nevoia de a actualiza metodele de lucru ale ASEM astfel încât să răspundă mai bine formatului actual mai extins şi nevoii de a urmări realizări concrete.

Cu prilejul summit-ului, şeful Executivului a avut întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia şi cu preşedintele Elveţiei şi cel al Comisiei Europene.

Dacian Cioloş a avut, de asemenea, discuţii informale cu preşedintele Consiliului European, prim-miniştrii guvernelor din Olanda, Luxemburg, Slovacia, Malta, Rusia, cu vicepreşedintele Indiei, precum şi cu Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini şi cu Secretarul General ASEAN.

Din delegaţia condusă de premierul Cioloş au făcut parte ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, consilierul de stat Călin Ungur, secretarul de stat Florin Tacu (Cancelaria Prim-Ministrului), secretarul de stat în Ministerul Economiei Manuel Costescu şi purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu.

ASEM a fost creată în 1996, fiind un forum pentru dialog şi cooperare între Europa şi Asia. O dată la doi ani, şefii de stat şi de guvern din cadrul ASEM, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi secretarul general al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se reunesc în cadrul unui summit pentru a stabili priorităţile ASEM.

Aceste reuniuni la nivel înalt se desfăşoară alternativ în Asia şi în Europa. Precedenta reuniune la nivel înalt a fost organizată la Milano, Italia în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici