Video Lovitură de stat eşuată în Turcia. 265 de persoane au murit în confruntări militare. Şeful Statului Major al Armatei a fost înlocuit, iar operaţiunile la sediul Statului Major al armatei turce s-au încheiat - FOTO, VIDEO

Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar aproape 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.

133399 afișări

UPDATE 17:38 Autorităţile turce au impus măsuri speciale de securitate în jurul bazei militare Incirlik, situată în sudul Turciei, unde sunt staţionaţi militari ai coaliţiei coordonate de SUA care participă la operaţiunile antiteroriste din Irak şi Siria.

UPDATE 17:31 Benali Yildirim: Situaţia în Turcia este în totalitate sub control

Situaţia în Turcia este "sub control în totalitate", a anunţat sâmbătă după-amiază premierul Benali Yildirim, după confruntările militare soldate cu 265 de morţi, între o facţiune a armatei care a încercat înlăturarea Administraţiei Recep Erdogan şi alte structuri ale serviciilor de securitate.

UPDATE 16:49 Aeroportul Ataturk din Istanbul a fost redeschis, sâmbătă după-amiază, după ce sute de zboruri fuseseră anulate din cauza tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează site-ul Ynetnews.com.

UPDATE 16:18 Operaţiunile la sediul Statului Major al armatei turce s-au încheiat

Serviciile de securitate turce au finalizat, sâmbătă după-amiază, operaţiunile la sediul Statului Major General, în Ankara, informează CNN Turk.

Mai mulţi comandanţi militari, inclusiv şeful Statului Major General al armatei Hulusi Akar, fuseseră luaţi ostatici la sediul acestei instituţii militare.

UPDATE 15:40 Raid aerian la periferia oraşului Ankara, surprins de camerele de luat vederi

Raidul aerian a avut loc în timpul confruntărilor între facţiuni rivale ale armatei turce, soldate cu cel puţin 265 de morţi.

Sute de persoane au fost filmate în timp ce se îndepărtau de locul exploziei provocate de o rachetă lansată dintr-un avion de vânătoare.

O facţiune rebelă a armatei turce a încercat vineri să înlăture de la putere Administraţia Recep Tayyip Erdogan, dar complotul militar a fost blocat.

UPDATE 15:15 Opt militari turci implicaţi în tentativa de lovitură de stat au fugit în Grecia cu un elicopter, fiind arestaţi de autorităţile elene, care vor examina solicitările de azil politic.

Cei opt ofiţeri turci au ajuns cu un elicopter Black Hawk în oraşul grec Alexandroupolis, fiind deferiţi justiţiei.

Autorităţile elene vor examina solicitările de azil politic.

Ministerul turc de Externe a cerut Greciei, conform agenţiei Anadolu, extrădarea rapidă a "celor opt ofiţeri trădători".

UPDATE 14:30 Binali Yildirim:Orice ţară care îi oferă protecţie lui Gulen va fi "în război" cu Turcia. Gulen este în SUA

Binali Yildirim susţine că la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia este clericul musulman Fethullah Gulen, un fost aliat devenit adversar al lui Recep Erdogan.

Statele Unite au părut să ignore până acum solicitările de extrădare a lui Fethullah Gulen.

"Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia", a adăugat Yildirim.

UPDATE 14:00 Binali Yildirim: Bilanţul complotului din Turcia a ajuns la 265 de morţi

"Bilanţul total este de 265 de morţi - 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat", a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

"Felicit cetăţenii care au opus rezistenţă la lovitura de stat. Suntem bucuroşi că această rebeliune nu a avut loc în cadrul ierarhiei de comandă militară", a spus premierul Turciei, citat de site-ul cotidianului The New York Times.

Premierul a precizat că 2.839 de militari implicaţi în tentativa de lovitură de stat au fost arestaţi preventiv.

UPDATE 11:30 Comandant militar turc: 104 indivizi care au lansat lovitura de stat au fost ucişi

Cel puţin 104 indivizi implicaţi în tentativa de lovitură de stat militară au murit în confruntări cu forţele de ordine, a declarat generalul Ümit Dundar, noul şef al Statului Major al armatei turce, adăugând că alte 90 de persoane au murit, bilanţul total fiind de 194 de morţi.

"Tentativa de lovitură de stat a fost blocată", a declarat generalul Umit Dundar, precizând că 104 persoane care au lansat complotul au murit.

În confruntări au murit alte 90 de persoane - 43 de agenţi ai Ministerului de Interne şi 47 de civili. "Aceşti oameni sunt martiri", susţine Dundar.

UPDATE 11:00 Bilanţul loviturii de stat din Turcia este de cel puţin 90 de morţi

Un procuror din districtul Gölbaşi a declarat că 42 de persoane au murit la Ankara.

Iniţiatorii loviturii de stat au omorât 20 de agenţi de poliţie într-un atac lansat la sediul Forţelor speciale turce, în Ankara.

Doi angajaţi au fost ucişi la compania de telecomunicaţii Turksat.

UPDATE 10:00 Şeful Statului Major al armatei turce a fost înlocuit

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat sâmbătă dimineaţă înlocuirea şefului Statului Major General al armatei, Hulusi Akar, deşi acesta părea să fi fost luat ostatic şi să fie de partea Administraţiei Recep Erdogan, relatează ziarul Hurriyet.

Binali Yıldırım a anunţat înlocuirea generalului Hulusi Akar cu Ümit Dündar.

Generalul Dündar a fost implicat direct în contracararea loviturii de stat militare.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu generalul Hulusi Akar. Aparent, el fusese luat ostatic şi ar fi fost eliberat. Însă este posibil fie să fie în continuare ostatic sau să fi murit, fie să se fi descoperit că a fost de fapt implicat în lovitura de stat militară.

UPDATE 09:40 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pare să deţină din nou controlul politic după tentativa de lovitură de stat soldată, conform unor surse, cu moartea a zeci de persoane şi arestarea câtorva sute, dar există informaţii că sunt în continuare confruntări militare în unele zone din Turcia.

"Au îndreptat armele poporului spre popor", a declarat Erdogan la Aeroportul Ataturk din Istanbul, dând asigurări că Administraţia sa a restabilit controlul.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv.

"Autorii loviturii de stat nu deţin nicăieri controlul în mod corespunzător; vor fi învinşi inclusiv în zonele în care deţin controlul, iar cei care au preluat mijloace aeriene vor fi doborâţi", a spus Bozdag, citat de agenţia Anadolu.

Nu este clar cine deţine controlul asupra Statului Major General al armatei turce, dar Guvernul a dat asigurări că şeful instituţiei, care era ţinut ostatic, a fost eliberat.

Un oficial prezidenţial a declarat pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului, că cel puţin 60 de persoane au murit în confruntările militare, iar peste 1.563 de ofiţeri militari participanţi la lovitura de stat au fost arestaţi.

Parlamentul Turciei organizează o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei de criză.

UPDATE 08:20 Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reţinuţi ca fiind suspectaţi de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte şi se estimează că aceştia deţin controlul asupra câtorva elicoptere militare.

UPDATE 7:30 Noile estimări arată că cel puţin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în operaţiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, informează The Guardian. Ministrul Justiţiei a anunţat şi că aproximativ 336 de persoane suspectate că s-ar fi implicat în complot au fost arestate.

UPDATE 05:35 Cel puţin 42 de persoane au fost ucise la Ankara în timpul nopţii, declară procurorul general al Turciei, citat de televiziunea turcă NTV. Dintre acestea, 17 erau poliţişti, restul civili.

UPDATE 05:48 Situaţie incertă în Turcia: Administraţia Erdogan susţine că a restabilit controlul "în mare parte"

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul "în mare parte".

Recep Tayyip Erdogan a sosit sâmbătă în zori la Istanbul şi a ameninţat că cei implicaţi în tentativa de lovitură de stat vor plăti "un preţ mare" pentru acest "act de trădare", relatează Reuters.

Mii de persoane au răspuns apelului lansat de Recep Erdogan şi au ieşit pe străzi. Circa 30 de militari implicaţi în lovitura de stat s-au redat în Piaţa Taksim din Istanbul după ce au fost înconjuraţi de Poliţie.

Nu este clar cine deţine controlul politic în Turcia, în contextul în care armata anunţa acum câteva ore că ţara este condusă de un "Consiliu pentru pace".

Premierul Binali Yildirim susţine că situaţia este "în cea mai mare parte" sub control, conform BBC, precizând că a fost instituită o zonă de interdicţie aeriană în Ankara. Yildirim a declarat că 130 de persoane implicate în lovitura de stat militară ar fi fost arestate.

Multe zone din Turcia sunt sub controlul armatei, dar nu este clar dacă toate departamentele armatei recunosc atribuţiile Administraţiei Erdogan.

UPDATE 02:30 Avioane de vânătoare au deschis focul spre elicoptere militare, la Ankara

Avioane de vânătoare turce au lansat rachete spre elicoptere militare folosite în lovitura de stat, în oraşul Ankara, anunţă surse citate de agenţia Anadolu şi de postul NTV.

Dacă informaţiile se vor confirma, ar părea să fie vorba de izbucnirea unui conflict între facţiuni ale armatei turce.

Potrivit postului NTV, un avion F-16 a doborât un elicopter militar Sikorsky, în Ankara.

02:10 Două formaţiuni de opziţie din Turcia au denunţat lovitura de stat militară, exprimând susţinere pentru Administraţia Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă. "Această ţară a suferit destul de pe urma loviturilor de stat. Nu vrem ca aceste suferinţe să se repete", a comunicat Partidul Popular Republican (CHP). Şi Mişcarea Naţionalistă (MHP) a anunţat că susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan.

02:06 Serviciile reţelelor de socializare online Facebook şi Twitter, precum şi site-urile ziarelor turce par a fi blocate, relatează site-ul agenţiei Reuters.

01:54  MAE recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne.

01:37Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat azil politic în Germania şi a părăsit deja Turcia, afirmă surse militare americane citate de postul MSNBC, însă informaţiile nu pot fi confirmate. MSNBC a comunicat că avionul care îl transportă pe Recep Erdogan se îndreaptă acum spre Olanda. Informaţiile nu pot fi confirmate din alte surse.

01:32 "Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent cu situaţia din Turcia", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru siguranţa naţională.

"Suntem în contact permanent cu delegaţia UE din Ankara. Facem apel la reţinere şi la respectarea instituţiilor democratice", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit Bloomberg.

Noul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra urmăreşte cu preocupare situaţia din Turcia.

Un anunţ similar a fost făcut de premierul Greciei, Alexis Tsipras.

01:06 O explozie puternică a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în centrul capitalei Turciei, relatează site-ul agenţiei Associated Press. Potrivit CNN-Turk, deflagraţia a avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei.

 

 

 

00:52 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

"Îndemn poporul turc să vină în pieţele publice şi la aeroporturi. Nu am crezut niciodată într-o putere politică mai mare decât cea a poporului", a subliniat Erdogan, care se află într-o locaţie sigură.

"Preşedintele ales democratic al Turciei şi Guvernul deţin controlul. Nu vom tolera tentativele de subminare a democraţiei. Comunicatul ilegal a fost făcut de Consiliul pentru Pacea Naţiunii, nu de armata turcă. Preşedintele este într-un loc sigur", a comunicat Preşedinţia Turciei.

00:36 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în contextul posibilei lovituri de stat militare, că "Turcia va depăşi acest moment".

00:22 Turcia, sub controlul "Consiliului pentru Pace"; cetăţenii sunt în siguranţă

"Turcia este sub controlul unui Consiliu pentru pace, care va garanta siguranţa cetăţenilor", a comunicat Televiziunea publică turcă.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Potrivit presei de la Ankara, armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

Există informaţii că la Ankara s-ar fi înregistrat o explozie şi că ar avea loc schimburi de focuri între poliţie, subordonată Guvernului, şi armată, care are un statut special în Turcia, fiind garantul statului laic.

00:03 Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi.

Armata turcă a anunţat vineri seară că a preluat controlul asupra ţării pentru a "reda libertatea şi democraţia", promiţând că toate acordurile internaţionale vor fi respectate.

 

 

 

23:58 Anunţul făcut de armata turcă privind preluarea puterii nu a fost autorizat de ierarhia militară, anunţă Preşedinţia Turciei, conform Reuters.

23:56 Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

"Generalul Hulusi Akar, şeful Statului Major al armatei turce, este ţinut ostatic de un grup de militari care încearcă să preia puterea politică", au declarat surse citate de presa turcă.

 

 

 

Surse guvenamentale turce susţin că şeful Statului Major al armatei turce şi alţi generali cu funcţii de rang înalt sunt ţinuţi ostatici.

Conform altor surse, preşedintele Recep Tayyip Erdogan este într-un loc sigur.

23:43 Armata turcă a anunţat că deţine controlul asupra întregii Turcii.

În paralel, Guvernul Binali Yildirim a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară. "Guvernul ales de popor rămâne în funcţie. Acest Guvern va preda puterea doar când poporul va decide acest lucru", a comunicat Guvernul de la Ankara.

23:35 ARMATA SUSŢINE CĂ A PRELUAT PUTEREA ÎN TURCIA

Armata turcă a difuzat vineri seară un comunicat în care anunţă că a preluat controlul asupra Turciei, relatează agenţiile Reuters şi Bloomberg.

23:34 Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce, relatează postul NTV şi ziarul The Telegraph, prezentând imagini.

23:27 Armata turcă a trimis tancuri la Aeroportul Ataturk din Istanbul - NTV

Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară, anunţă surse citate de presa turcă şi internaţională.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. "Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă", a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

"Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preţ", a ameninţat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

Elicoptere şi avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici