Atunci când maşinile sunt folosite drept arme. Ce pot face autorităţile pentru a preveni pătrunderea cu vehicule în locurile publice

De-a lungul timpului, sute de persoane au decedat şi alte mii au fost rănite în urma unor atacuri în care au fost utilizate maşini drept arme letale, informează The Wall Street Journal. Întrebarea este pot fi prevenite atacuri de genul celui din Londra de ieri seară sau celui din Nisa de anul trecut?

8132 afișări
Imaginea articolului Atunci când maşinile sunt folosite drept arme. Ce pot face autorităţile pentru a preveni pătrunderea cu vehicule în locurile publice

Atunci când maşinile sunt folosite drept arme. Cum ne putem proteja

Dacă vrem să trăim în societăţi libere, cu locuri publice deschise, atunci nicio măsură de securitate nu poate exclude toate riscurile. Însă sunt metode eficiente de a bloca accesul maşinilor în zone publice iar unele şi-au dovedi eficienţa, scrie corespondentul de politică administrativă al BBC, Dominic Casciani.

Cu o atenţie sporită, oraşele se pot apăra cu soluţii creative, în special bariere şi bolarzi stradali capabili să reziste la impactul direct – să oprească un camion de la a-şi atinge scopul. Oricine trece pe lângă Parlamentul din Marea Britanie a observat barierele care îl înconjoară. Deja spaţiile publice din multe locuri din oraşele britanice au dispozitive anti-vehicule.

În investigaţiile pornite de autorităţile din Franţa pe tema cum a putut să fie posibil un asemenea masacru, ele trebuie să să se întrebe dacă au făcut suficient de multe lucruri pentru a se pregăti şi a se proteja în faţa unor asemenea atrocităţi.

Atentatele în care au fost utilizate vechicule drept arme  

Berlin, Germania. 19 decembrie 2016

Ultimul incident terorist major în Europa a avut loc pe data de 19 decembrie, când cel puţin 12 persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite în atacul cu camion comis la un târg de Crăciun din Berlin. Reţeaua teroristă SI, a revendicat atacul terorist, în mesajul transmis de aceasta se afirmă că "este un act de răzbunare pentru atacurile din Siria".

Presupusul autor al atentatului de la Berlin a fost împuşcat mortal de poliţie, patru zile mai târziu, la Milano.

Ohio, Statele Unite ale Americii. 28 noiembrie 2016

Pe 28 noiembrie, un student de origine somaleză a lovit intenţionat cu camioneta şi a atacat cu un cuţit un grup de persoane în campusul Universităţii de Stat din Ohio, rănind 11 persoane, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţie. Ancheta nu a descoperit vreo legătură directă a autorului atacului cu vreo organizaţie teroristă, însă acesta era simpatizant al SI, care de altfel a revendicat atentatul.

Nisa, Franţa. 14 iulie 2016

Pe 14 iulie, chiar de Ziua Naţională a Franţei, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian radicalizat a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii. Bărbatul a tras focuri de armă asupra mulţimii în timp ce conducea camionul, fiind în cele din urmă împuşcat mortal de poliţie. Atacul s-a soldat cu decesul a 86 de persoane, inclusiv copii, şi peste 400 de răniţi.

Reţeaua SI a transmis un mesaj prin care salută masacrul de la Nisa, precizând că a fost comis de "un soldat" al organizaţiei teroriste, cel mai probabil un simpatizant al acesteia.

Dijon şi Nantes, Franţa. 21 decembrie 2014

O persoană internată de 157 de ori la psihiatrie a intrat cu maşina în pietoni, la Dijon, rănind 13 persoane. A doua zi, o persoană a intrat cu maşina în pietoni, într-o piaţă amenajată de Crăciun din Nantes, rănind alte 11 persoane. 

Beijing, China. 28 octombrie 2013

5 persoane au fost ucise şi peste 40 rănite după ce un vehicul a intrat în mulţimea de oameni aflaţi în piaţa Tiananmen din Beijing. La acea vreme poliţia din China a catalogat atacul drept unul terorist.

Tel Aviv, Israel. 15 mai 2011

Un barbat a fost ucis şi alte 16 persoane au fost rănite după ce un arab a intrat cu camionul în maşini şi în trecători, pe o stradă aglomerată din Tel Aviv. Ulterior, acesta a mărturisit că nu a acţionat în mod intenţionat.

Apeldoorn, Olanda. 30 aprilie 2009

Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 10 au fost rănite în Olanda, după ce un şofer a intrat cu maşina în mulţimea de spectatori din oraşul Apeldoorn, care aştepta să înceapă parada organizată în cinstea Reginei Beatrix.

Tokyo, Japonia. 8 iunie 2008

Tomohiro Kato, în vârstă de 28 de ani, şi-a condus vehiculul într-o zonă de cumpărături aglomerată, omorând 3 persoane. Ulterior, acesta a înjunghiat 14 persoane, din care 4 au decedat. 

Glasgow, Scoţia. 30 iunie 2007

2 persoane au condus un vehicul încărcat cu butelii de gaz spre intrarea aeroportului internaţional din Galsgow.

Oklahoma, SUA. 19 aprilie 1995

Timothy McVeigh a parcat un autoturism închiriat, plin cu explozibil, în faţa unei clădiri federale din Oklahoma. Explozia a ucis 168 de persoane, inclusiv 19 copii, şi a rănit mai mult de 500 de oameni.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici