CNCD s-a pronunţat în legătură cu sesizarea lui Ungureanu: Declaraţiile premierului, în limitele libertăţii de exprimare

CNCD s-a pronunţat în legătură cu sesizarea liderului FC Mihai Răzvan Ungureanu în care acesta îl acuza pe Victor Ponta că a făcut, într-un interviu, declaraţii discriminatorii pe tema comunităţii roma, Consiliul hotărând că afirmaţiile premierului sunt în limitele liberatăţii de exprimare.

482 afișări
Imaginea articolului CNCD s-a pronunţat în legătură cu sesizarea lui Ungureanu: Declaraţiile premierului, în limitele libertăţii de exprimare

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"1. Faptele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale art. 2, alin. 1, coroborat cu art.15, din OG 137/2000, republicată, declaraţiile se încadrează în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art.2, alin.8, din acelaşi act normativ. 2. Aâvnd în vedere rolul constituţional al prim-ministrului şi rolul acestuia în cadrul democraţiei constituţionale, recomandăm ca pe viitor, reclamatul să adopte formulări cât mai adecvate de exprimare astfel încât prin declaraţiile sale publice să contribuie la creşterea şi promovarea diversităţii", se arată în decizia Colegiului Director al CNCD, redactată joi.

Decizia poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.

Preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a reclamat la CNCD pe Victor Ponta pentru declaraţii discriminatorii pe tema comunităţii roma.

Ungureanu a fost prezent, la începutul lunii aprilie, la audieri în CNCD, declarând apoi: "Am fost la audieri în CNCD privind cazul semnalat prin petiţia noastră referitor la declaraţiile publice ale premierului Victor Ponta făcute în emisiunea Hardtalk prezentată pe 19 martie de BBC. Domnul Ponta are declaraţii pe care le considerăm discriminatorii la adresa comunităţii roma. Domnul Ponta consideră că în contextul migraţiei interne către Marea Britanie sau Germania comunitatea romă face şi «turism pentru beneficii sociale» în comparaţie cu «românii obişnuiţi, care nu fac aceasta pentru beneficii sociale ci în termenii emigraţiei normale»".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici