COMENTARIU Bogdan Nicolae | Guvernul meu, şi la Chişinău?

După ce instalează Guvernul României în 23 decembrie, Preşedintele Klaus Iohannis se duce la Chişinău în 29 decembrie unde nu doar că va fi primul şef de stat care să o felicite pe Maia Sandu la începutul mandatului ei de preşedinte al Republicii, dar ar putea să fie şi cel care va da tonul următorului executiv al Republicii Moldova.

1525 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Bogdan Nicolae | Guvernul meu, şi la Chişinău?

COMENTARIU Bogdan Nicolae | Guvernul meu, şi la Chişinău?

Anunţată încă din dimineaţa de 16 noiembrie 2020, la o zi după ce Maia Sandu câştigase turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, vizita preşedintelui Iohannis la Chişinău are parte de o surpriză. Premierul moldovean Ion Chicu a demisionat astăzi şi astfel îi lasă cadou doamnei Maia Sandu o criză politică, din prima ei zi de lucru ca preşedinte.

Situaţia politică de la Chişinău ar putea să evolueze în direcţia organizării unor alegeri parlamentare anticipate, dacă Maia Sandu nu va reuşi în cel mai scurt timp să identifice un candidat fezabil pentru poziţia de premier, capabil să obţină susţinere politică de la un parlament dominat în continuare de partide şi facţiuni pro-ruse.

Dincolo de restrângerea programului şi a protocolului vizitei sale oficiale din cauza demisionarului Chicu, domnul Iohannis va fi pus în situaţia de a limita şi mai mult lista de angajamente pe care ar fi vrut să le discute cu Maia Sandu în planul relaţiilor bilaterale. Bună bucată de vreme, lucrurile vor rămâne exact aşa cum sunt ele scrise în Programul de guvernare 2021-2024 cu care premierul Florin Cîţu s-a prezentat la votul de învestitură în parlamentul de la Bucureşti. Pentru multe dintre acele proiecte, va fi nevoie de autorităţi guvernamentale cooperante la Chişinău. Politicienii ar trebui să îşi amintească faptul că beneficiarii finali sunt cetăţenii, de pe ambele maluri ale Prutului. Numai că, din câte se vede, aceste beneficii sunt ultimele în lista de priorităţi a majorităţii parlamentare de la Chişinău. De aceea, cu atât mai grea se prefigurează sarcina preşedintelui Maia Sandu de a livra ceea ce a promis şi ceea ce ea personal întruchipează, mai cu seamă pentru diaspora: o perspectivă europeană şi pro-occidentală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici