Comisia Europeană a anunţat că investighează anularea datoriilor în cazul Oltchim

Comisia Europeană a deschis "o investigaţie aprofundată" pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

338 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a anunţat că investighează anularea datoriilor în cazul Oltchim

Comisia Europeană a anunţat că investighează anularea datoriilor în cazul Oltchim (Imagine Silviu Matei / Mediafax Foto)

Comisia Europeană va examina acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS) şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar.

De asemenea, CE va investiga sprijinul acordat Oltchim de către două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom, care "în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze compania cu energie electrică, abur şi soluţii saline".

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.

"În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului", a declarat comisarul european responsabil de politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, potrivit unui comunicat al CE, remis vineri Agenţiei MEDIAFAX.

Singura categorie de ajutoare de care poate beneficia Oltchim este cea de autoare pentru salvare şi restructurare, în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de Comisie, care asigură restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, şi aceasta contribuie la costurile de restructurare, potrivit sursei citate.

"România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop şi nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigaţiei constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat", se arată în comunicat.

Comisia Europeană consideră îngrijorător faptul că procesul de privatizare al companiei Oltchim poate duce la o continuitate economică între Oltchim şi viitorul cumpărător, dar salută faptul că autorităţile române şi-au manifestat acum intenţia de a se asigura că procesul nu conduce la o continuitate economică, pentru a evita situaţiile în care un cumpărător ar beneficia de ajutoarele acordate în trecut Oltchim şi ar putea fi obligat să le ramburseze.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii. În ianuarie 2013,Oltchim a fost declarată insolventă.

De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (şi aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că preţul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici