Comisia Europeană: România să se concentreze pe echilibrarea resurselor între instanţe

România trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, prezentând rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria.

203 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: România să se concentreze pe echilibrarea resurselor între instanţe

Comisia Europeană: România să se concentreze pe echilibrarea resurselor între instanţe (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Notăm accelerarea de către ICCJ a condamnărilor în cazurile de corupţie la nivel înalt", a spus Mark Gray, adăugând că raportul notează totodată ca element pozitiv intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

El a mai spus că s-au înregistrat "progrese în combaterea corupţiei odată cu adoptarea unei legislaţii corespunzătoare privind confiscarea".

"Şi DNA şi ANI au făcut progrese", a mai spus Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că s-au înregistrat şi domenii unde "este nevoie de măsuri suplimentare ale României pentru a-şi îndeplini obiectivele asumate". "Trebuie să se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor între instanţe pentru a se asigura aplicarea corectă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală", a spus Gray.

El a adăugat că e nevoie de "noi reguli privind numirea, iar transparenţa şi onoarea sunt esenţiale în cazul fiecărui judecător".

"Este necesară aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie", a mai spus el.

Gray a adăugat că rapoartele adoptate de CE privind MCV "sunt o fotografie a ceea ce s-a întâmplat" în România şi Bulgaria de la ultimele rapoarte, din iulie 2011.

"Aceste rapoarte conţin doar o evaluare tehnică. Aceste rapoarte nu conţin - insist, nu conţin - o evaluare politică", a mai spus Mark Gray.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici