Comisia Europeană va continua monitorizarea României cât va fi necesar. Nu sunt excluse sancţiunile

Uniunea Europeană va continua monitorizarea statului de drept în România atât timp cât acest lucru va fi necesar şi nu este exclusă posibilitatea unor sancţiunile politice dacă situaţia se va deteriora, anunţă un oficial european, sub protecţia anonimatului.

328 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană va continua monitorizarea României cât va fi necesar. Nu sunt excluse sancţiunile

Comisia Europeană va continua monitorizarea României cât va fi necesar. Nu sunt excluse sancţiunile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi menţinut atât timp cât situaţia nu evoluează în sensul dorit", afirmă oficialul european. "Este o modalitate de exercitare a presiunilor de către partenerii europeni", adaugă oficialul citat.

De asemenea, Europa are posibilitatea, cum a procedat anul trecut cu Ungaria, să lanseze proceduri de infringement, subliniază oficialul citat, precizând însă că Executivul UE "încă nu a identificat", în cazul României, "elemente care ar putea conduce la iniţierea procedurii" de sancţionare.

A treia armă de care dispune Europa în cazul încălcării valorilor democratice fundamentale este Articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sancţiuni politice împotriva unui stat membru, o procedură care nu a fost deloc utilizată până acum.

"Dacă situaţia se va deteriora pentru că autorităţile române nu vor lua în serios angajamentele" asumate joi de premierul Victor Ponta, este o armă "care este la dispoziţia instituţiilor comunitare", adaugă oficialul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici