Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a respins interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri

Deputatul Remus Cernea şi-a susţinut, marţi, la Comisia de agricultură, proiectul privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri pe motiv că animalele sunt înfometate şi supuse la electroşocuri, în replică, deputaţii au spus că, astfel, s-ar neglija ”partea educativă” a copiilor.

885 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a respins interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor a respins interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circuri

Comisia pentru agricultură din Camera a respins propunerea legislativă care propune ca în circurile din România să nu mai poată să fie folosite animale sălbatice fie născute în sălbăticie, fie născute în captivitate şi acest proiect urmează să intre în dezbaterea plenului.

Remus Cernea a spus proiectul de lege este „moral”, animalele sălbatice fiind torturate pentru a învăţa să facă numere de circ.

„Este o lege morală, care are legătură cu chinuirea unor animale, care sunt înfometate sunt supuse la electroşocuri, sunt torturate în diverse alte forme doar pentru a învăţa să facă nişte numere de circ. Acele numere de circ sunt rezultatul unei suferinţe cumplite, numeroase specii ajung în aceste reţele de circuri şi sunt victimele unei torturii pe parcursul întregii vieţi”, a arătat Cernea.

Reprezentantul Grupului social pentru apărarea drepturilor animalelor, Andra Dădău, a susţinut acest proiect, arătând că România a semnat încă din 1992 o declaraţie universală a drepturilor animalelor, care trebuie respectată.

Deputatul PNL Stelian Dolha a susţinut, însă, foarte mulţi copii de la ţară nu au altă posibilitate de a vedea animalele sălbatice decât la circ.

„Sunt foarte mulţi copii de la ţară care văd animalele sălbatice doar acolo, pentru că nu au altă posibilitate şi abia aşteaptă să vină circul la oraş ca să ajungă să vadă animalele, să vadă şi lei, şi tigrii şi elefanţi. Eu mă întreb atunci ca şi ţară ca şi neam ce punem în loc? Ar trebui să facem poate, ca în alte ţări accidentale civilizate, să avem grădini zoologice în care aceşti copii să vadă animalele respective. Copii trebuie să cunoască aceste animale sălbatice şi trebuie să punem ceva în loc. Luăm şi zâmbetele copiilor şi asta este trist”, a adăugat Dolha.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus şi el că lumea circului are un caracter educativ. "Ar trebui gândită şi partea asta educativă, partea de divertisment cu partea asta de protecţie a animalelor", a spus Tinel Gheorghe.

Deputatul PSD Zisu Stanciu a arătat că Cernea riscă să-şi facă duşmani toţi copii şi interzicerea animalelor în circuri ar fi o imensă greşeală.

"Eu zic că domnul Cernea riscă să intre într-o zonă extrem de sensibilă şi să îşi facă duşmani toţi copiii României. Interzicerea animalelor în circuri eu zic că este o imensă greşeală. Eu zic că poate mai important este să ne aplecăm asupra condiţiilor de păstrare de detenţie a acestor animale, să le îmbunătăţim spaţiul şi hrana, metodele de dresaj”, a adăugat Stanciu.

Deputatul UDMR Kelemen Atilla a susţinut, în schimb, că ar fi o diferenţiere între animalele sălbatice şi cele domestice, întrebând de ce câinii şi anumite păsări să fie chinuite.

„Sunt pentru protejarea animalelor de cruzimi, atunci, în schimb, nu înţeleg această diferenţiere. După acest proiect, câinii şi anumite păsări pot fi chinuite, ei pot să fie figuranţi în continuare în circuri. Deci tot ce se face în circuri se va face cu câini şi anumite specii de păsări. Trebuie spus în această lege că vrem să protejăm orice animal de aceste cruzimi. Aş dori foarte tare ca nici caii, nici câinii să nu fie figuranţi în circuri”, a menţionat deputatul UDMR.

Proiectul a fost respins anterior de Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici