Comisia pentru Statut adoptă raport de admitere la cererea de reexaminare a Statutului aleşilor

Membrii Comisiei pentru Statut a Parlamentului au adoptat, luni, un raport de admitere la cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu la Statutul deputaţilor şi senatorilor.

363 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru Statut adoptă raport de admitere la cererea de reexaminare a Statutului aleşilor

Comisia pentru Statut adoptă raport de admitere la cererea de reexaminare a Statutului aleşilor

Preşedintele acestei Comisii, Gabriel Vlase (PSD), a declarat, luni seară, după o scurtă şedinţă a membrilor, că aceştia şi-au însuşit modificările adoptate, anterior, de Comisiile juridice reunite.

Parlamentarii jurişti au acceptat observaţiile preşedintelui şi au modificat textul de lege conform observaţiilor acestuia.

"Conform deciziei Comisiei juridice, am operat modificările în propunerea care plecase în primul raport la plen", a spus Vlase.

"La Comisia juridică au fost eliminate două articole, două aliniate de la numai ştiu exact numărul articolului. Am menţinut decizia din avizul Comisiei juridice şi vom face raportul exact conform avizului", a explicat parlamentarul.

Întrebat despre lipsa unor prevederi clare în privinţa termenului în care deciziile ANI pot fi contestate, el a negat că ar exista o astfel de situaţie.

"Nu este adevărat, nu există aşa ceva. În primul rând că avem Legea ANI care este în vigoare şi care spune foarte clar: raportul final are 15 zile pentru a fi atacat. Nici nu a fost vorba despre aşa ceva în statut. Puteam să scriem sau să nu scriem. Legea spune, raport final, 15 zile pentru atacare", a arătat Gabriel Vlase.

Întrebat ce se întâmplă cu mandatul parlamentarului în lipsa contestării în instanţă a raportului ANI, el aspus: "Ia sfârşit. Logic. Atât timp cât ai un raport".

"Constituţia spune condiţiile în care îţi poţi pierde mandatul, deces, demisie şi ajungem la incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută de o lege organică şi tot prin lege am stabilit şi instituţia care stabileşte starea de incompatibilitate, în speţă ANI. Dacă ANI, care este instituţia împuternicită prin lege să stabilească o stare de incompatibilitate sau nu, stabileşte printr-o lege organică, pe care tot noi am stabilit-o, că un parlamentar este incompatibil şi dacă acest parlamentar nu contestă la instanţă, devine incompatibil prin efectul legii şi, automat, prin efectul Constituţiei, îşi pierde mandatul", a spus el.

Acesta a spus că prin modificările operate, parlamentarii au încercat "să detalieze mai în clar" anumite prevederi din Legea ANI care sunt "cumva, mai ambigue".

"Pentru prima dată conflictul de interese l-am separat de incompatibilitate. Am încercat să simplificăm procedurile în cazul în care apar cazuri de incompatibilitate sau de conflict de interese în cazul Parlamentului prin statut, dar niciodată nu s-a încercat modificarea Legii ANI, pentru că nu poţi să faci aşa ceva", a mai afirmat parlamentarul.

Comisiile juridice reunite au eliminat, luni, din Statutul deputaţilor şi senatorilor articolul care viza încetarea mandatului de parlamentar în cazul unei atacări în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI prin care se constata starea de incompatibilitate.

Membrii celor două Comisii juridice au avizat favorabil, cu 26 de voturi "pentru" şi 4 "împotrivă" cererea de reexaminare solicitată în cazul acestui act normativ de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.

În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.

Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.

Decizia Parlamentului de retrimitere la comisie a Statutului a fost luată chiar în timp ce preşedintele Băsescu spunea, în declaraţia de la Aeroportul "Henri Coandă" făcută înaintea plecării spre Bruxelles, că într-o scrisoare către şefii de stat şi de guvern din UE el ar vorbi despre "succesul care se prefigurează astăzi" în Parlament cu Statutul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici