Comisiiile Camerei analizează cererea pentru comisie de anchetă privind candidatul ofiţer acoperit

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca până săptămâna viitoare comisiile juridică şi de regulament să aibă un punct de vedere la cererea ACL de înfiinţare a unei comisii de anchetă pentru a lămuri informaţia potrivit căreia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit.

199 afișări
Imaginea articolului Comisiiile Camerei analizează cererea pentru comisie de anchetă privind candidatul ofiţer acoperit

Comisiiile Camerei analizează cererea pentru comisie de anchetă privind candidatul ofiţer acoperit (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, după şedinţa Camerei, că s-a decis în unanimitate, la propunerea lui Ioan Oltean, ca până luni comisiile juridică şi de regulament să spună care ar fi argumentele juridice ale acestui demers.

”Eu, personal, nu văd acest demers decât ca pe unul de imagine. Noi nu avem niciun instrument să-l chemăm pe preşedinte la audieri, nu putem să chemăm niciun membru al unui serviciu secret din România, pentru că nu pot domniile lor să răspundă la o afirmaţie pe care a făcut-o preşedintele statului, atunci această comisiei în afară de un demers politicianist nu are niciun rezultat. Atunci eu am cerut, împreună cu membrii Biroului Permanent ca până luni şi s-a luat decizia în unaminitate, comisiile de regulament şi juridică să spună dacă astfel de demers, care sunt argumentele juridice”, a afirmat Zgonea.

El a precizat că trebuie clarificat dacă Biroul Permanent doar ia act de acest document sau această cerere nu acoperă prevederile constituţionale.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a declarat, după şedinţă, că cei de la putere au ceva de ascuns şi nu este posibil să cenzureze voinţa a 100 de parlamentari.

”Credem că-l protejează pe Victor Ponta.(...) Nu poţi cenzura voinţa a 100 de parlamentari. Este o procedură de a tergiversa şi de a pasa înfiinţarea acestei comisii. Cred că au ceva de ascuns. Ce vor ei să ascundă? Victor Ponta”, a afirmat Tinel Gheorghe.

ACL a depus, marţi, la conducerea Camerei Deputaţilor solicitarea, semnată de 109 deputaţi ai PDL şi PNL, privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a lămuri informaţia lansată de către şeful statului potrivit căreia printre candidaţii la Preşedinţie ar fi un ofiţer acoperit.

Preşedintele Băsescu a declarat recent, despre faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

Referindu-se la ”lucrurile ascunse din CV-urile candidaţilor la prezidenţiale”, despre care a făcut referire în trecut, Traian Băsescu a spus că toate afirmaţiile pe care le-a făcut pe această temă au rămas valabile.

”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi completeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi", a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.

Întrebat dacă va spune el cine nu şi-a completat CV-ul, în cazul în care candidaţii nu o vor face, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Da, pentru că am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să îşi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperi, etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi”.

Preşedintele a adăugat că nu spune nimeni că trebuie ca acel serviciu să facă publică această informaţie, pentru că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă.

Întrebat dacă, dintre actualii candidaţi la Preşedinţie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu a spus: ”Da”. ”Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, a completat şeful statului.

”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, a mai spus Băsescu, precizând că ar fi ”necinstit din partea sa să nu o facă”.

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, declara că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.

”A avut loc şedinţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit”, a spus Sârbu.

Întrebat dacă documentul transmis de SIE comisiei parlamentare de control atestă faptul că nu există un ofiţer acoperit în acest moment sau că nu ar fi existat în trecut, Sârbu a precizat că acest fapt este fără relevanţă.

”Nu e relevant asta. Pe noi ne interesează doar ceea ce s-a spus”, a precizat Sârbu.

El a arătat că ar trebui ca şi SRI să se autosesizeze şi să transmită comisiei de control al SRI un document privind acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici