Constantinescu: În 1999, Băsescu putea fi dus "în cătuşe" la Parchet în dosarul "Flota"; m-am opus

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat, luni, într-o emisiune la Antena 3, că în anul 1999 Traian Băsescu putea fi dus "în cătuşe" la Parchet în dosarul Flota, dar că el s-a opus, considerând că interesul ţării înainte de integrare era să nu se spargă coaliţia de guvernare.

702 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: În 1999, Băsescu putea fi dus "în cătuşe" la Parchet în dosarul "Flota"; m-am opus

Constantinescu: În 1999, Băsescu putea fi dus "în cătuşe" la Parchet în dosarul "Flota"; m-am opus (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În timp ce era domnul Traian Băsescu ministru al Transporturilor, a început anchetarea sa pentru dosarul Flota. A durat foarte mult. În 1999 a fost gata prima expertiză care îl punea pe primul plan ca responsabil pentru o uriaşă fraudă de aproape 300 de mii de euro. Exista o expertiză înaintată Parchetului General. Mi-era foarte uşor, era suficient să nu spun să nu se întâmple asta ca domnul Traian Băsescu să fie adus în cătuşe. Eu m-am opus să nu se facă asta, pentru că, fiind liber parchetul, aşa era normal să se întâmple, deci fostul ministru al Transporturilor care apoi devenea primarul general al Capitalei să fie adus în cătuşe şi cu mare tam-tam pe baza unei expertize şi a unei anchete de 3 ani", a declarat Emil Constantinescu la Antena3.

El a adăugat că a considerat în acel moment că "interesul ţării înainte de integrare era să nu se spargă coaliţia de guvernare", Traian Băsescu fiind "un personaj important al unui partener foarte important de guvernare".

"S-ar fi produs o sciziune şi, atunci, problema a continuat, dar nu cu anchete, nu cu adus la DNA. Singurii care au cunoscut materialul au fost cei incriminaţi. Li s-a adus la cunoştiinţă dar fără tam-tam", a mai spus fostul şef al statului.

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000. Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de şeful statului în declaraţii publice pentru a-i sancţiona pe cei care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici